eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb megszorításokra készül a horvát kormány

Újabb kiadáscsökkentő csomagot terjesztett elő a horvát kormány és rontott a gazdasági teljesítmény idei alakulására vonatkozó előrejelzésén.

Jadranka Kosor miniszterelnök közölte: a hazai össztermék (GDP) a korábban valószínűsített 2 százalék helyett várhatóan 4,5 százalékkal csökken idén, a költségvetésben pedig át kell csoportosítani 2,2 milliárd kunát, és további 780 millió kunával csökkenteni szükséges a kiadásokat.

A horvát költségvetést már másodszor tervezik újra idén, és a kormány további megszorításokra is készül. "Ez még nem minden, hamarosan újabb lépéseket kell tennünk" - mondta Jadranka Kosor a kabinet szombati ülése után. A múlt héten hivatalba lépett miniszterelnök elmondta: a mostani csomagról a jövő héten szavaz a parlament, a nyári szünet idején pedig rendkívüli ülést hívnak össze a harmadik, még szigorúbb takarékossági program elindítása céljából.

A költségvetés kiadási oldaláról márciusban faragtak le először tételeket, összesen 4,5 milliárd kuna (200 milliárd forint) értékben, azért, mert az eredetileg tervezetthez képest jelentős elmaradásra lehetett számítani a bevételi oldalon. Csökkentették például az állami alkalmazottak fizetését és az egészségügyi kiadásokra fordítható forrásokat. A most előterjesztett módosítás szerint egyebek között megszüntetik a közoktatásban a tankönyvek ingyenességét és a diákok utazási kedvezményeit.

A horvát gazdaság teljesítménye kilenc éve óta nem tapasztalt mértékben, 6,7 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. Visszaesett a legnagyobb ágazat, az idegenforgalom is. Az év első öt hónapjában 9 százalékkal csökkent a turisták száma a tavalyihoz képest. A munkanélküliség júniusban már az egymást követő ötödik hónapban növekedett. A 4,5 millió lakosú országban 247 ezer fölé emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, ami 11,2 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Elemzők szerint Horvátország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat. Ivan Suker pénzügyminiszter azonban úgy véli, az IMF nélkül is úrrá lesznek a nehézségeken. A nemzetközi pénzügyi szervezet a közkiadások visszafogásához köti a segítséget, "mi viszont magunktól is végre tudjuk hajtani ezeket a fájdalmas intézkedéseket" - mondta Suker.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×