INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A Függetlenségi Nyilatkozat egy ritka példányára bukkantak Nagy-Britanniában

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának ritka és igen értékes példányára bukkantak Nagy-Britanniában.

A mindössze kétszáz példányban kinyomtatott dokumentum egyike kifogástalan állapotban van, a kew-i Nemzeti Levéltárából került elő, egy amerikai antikvárius talált rá hónapokkal ezelőtt, ám meglétét csak azután jelentették be hivatalosan, hogy megvizsgálták és katalogizálták a dokumentumot.

A nyilatkozatot az amerikai kongresszus hivatalos nyomdájában, a nyilatkozat aláírásának helyszínt adó Pennsylvania State House-tól csak néhány háztömbnyire lévő Market Street 48 alatt található John Dunlap műhelyében nyomtatták. A nyomdász neve ott látható minden példány alján.

A Függetlenségi Nyilatkozat ténylegesen az amerikai állam születési bizonyítványa, a világ történelmének egyik alapdokumentuma - mondta Edward Hampshire, a levéltár gyarmati szakértője.

A nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus fogadta el, amely bejelentette, hogy az akkoriban Nagy-Britanniával hadban álló tizenhárom gyarmat többé nem része a brit gyarmatbirodalomnak, hanem független államok.

A függetlenségi nyilatkozatot ötvenhatan látták el kézjegyükkel, akik között olyan államférfiak voltak, mint John Adams, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson későbbi elnökök. A John Dunlap által nyomtatott példányokat 1776. július 5-én kora reggel először az alapítóknak osztották szét. Egy példányt eljuttattak a kongresszus újságjához, a többit pedig szétosztották a volt gyarmaton, hogy felolvassák a gyarmatosítóknak és a polgárőrségnek.

A most megtalált dokumentum a huszonhatodik előkerült példány az 1776. július 4-én kinyomtatott kétszázból.

A nyilatkozat 25. példányát 1989-ben egy bolhapiacon fedezték fel, és 2000-ben egy aukción 8,14 millió dollárért (1,58 milliárd forint) kelt el.

A címlapról ajánljuk