eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Történelmi vereséget szenvedtek a szocialisták Franciaországban

Alig 40 százalékos részvétel mellett történelmi vereséget szenvedtek a szocialisták Franciaországban az európai parlamenti választásokon. A vasárnapi voksolás abszolút győztese a kormányzó jobboldali Népi Mozgalom Uniója (UMP) párt, amelynek az első becslések szerint a szavazatok 28,5 százalékát sikerült megszereznie a felmérések által jelzett 26 százalék helyett. A legnagyobb meglepetést azonban a környezetvédők okozták, akik csaknem lekörözték a szocialistákat.

A távolmaradók aránya minden várakozást felülmúlt: végül 59,4 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a részvétel éppen csak meghaladta a 40 százalékot. Az eddigi eredmények szerint a választók mindössze 16,8 százaléka szavazott a Szocialista Pártra, holott pénteken az összes közvéleménykutató intézet legkevesebb 19 százalékosra becsülte támogatottságát. Ehhez hasonló negatív eredményt az ellenzéki párt legutóbb 1994-ben ért el, akkor a választók alig 15 százaléka szavazott rájuk.

A vasárnapi voksolás nagy nyertesei a Daniel Cohn-Bendit által vezetett zöldek - hivatalos nevükön Európa-Ökológia nevű formáció-, nekik a szavazatok 16,2 százalékát sikerült megszerezniük, ami három százalékkal meghaladja a közvéleménykutatók múlt heti becsléseit.

A szocialsiták mellett a választások másik nagy vesztese a legutóbbi elnökválasztások egyik jelöltje, a François Bayrou vezette jobbközép Modem, amelynek az előrejelzések szerint a voksok mintegy 12 százalékával a harmadik helyre kellett volna befutnia, ám végül csupán a szavazatok 8,5 százalékát sikerült megszereznie.

Az eddigi erdmények alapján a kormánypárt 30, a szocialisták és a környezetvédők 14-14, a Modem pedig 6 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Rajtuk kívül a kommunistákat is magába foglaló Baloldali Front négy, a Jean-Marie Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Front pedig három képviselői helyet szerzett meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×