eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

EP-választás - Görögországban, Bulgáriában és Máltán az ellenzék áll nyerésre

Az ellenzék vezet vasárnap az európai parlamenti választáson Görögországban, Bulgáriában és Máltán az előrejelzések szerint.

Az állami és két kereskedelmi tv felmérése szerint Görögországban várhatóan az ellenzéki szocialisták nyerik meg a választásokat. A kormányzó konzervatívok veresége mellett az új zöld párt térnyerése várható.

A vasárnapi voksoláson rekordnagyságú - 45 százalékos - volt a távolmaradók aránya Görögországban, ahol egyébként kötelező a szavazás. (2004-ben 63,2 százalékos volt a részvétel).

A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a felmérések szerint 36-39,5 százalék szavazattal vezet, Kosztasz Karamanlisz kormányfő Új Demokrácia pártja (ND) előtt, amely várhatóan 30-33 százalékot kap.

2004-ben az Új Demokrácia még 43 százaléknyi szavazatot kapott, 9 százalékponttal megelőzve a szocialistákat.

A sztálinista kommunisták 8-10 százalékkal várhatóan tartják korábbi helyüket (2004: 9,48 százalék), a negyedik helyért az 5,3-7 százalékos szavazatra számító szélsőjobboldali LAOSZ és a 4,3-7,2 százaléknyi szavazatot váró baloldali radikális Szüriza szövetség áll versenyben. A Zöldek, amelyek 2004-ben még 0,67 százalékot értek el, a várható 4,3-6,4 százaléknyi szavazattal jelentős előretörést értek el.

Máltán szombaton szavaztak a szigetország öt európai parlamenti képviselőjéről. Az ellenzéki Máltai Munkáspárt vezetője, Joseph Muscat vasárnap a párt televíziójában közölte: a pártja nyerte meg az európai parlamenti választást.
Paul Borg Olivier, a kormányzó Nemzeti Párt főtitkára a pártok szavazatszámlálásán alapuló becsléseket ismertetve közölte: a munkáspárt feltehetően a szavazatok 57, a Nemzeti Párt pedig 40 százalékát kapta. A részvétel 79 százalékos volt, kevesebb, mint 2004-ben (82 százalék).

Bulgáriában a Gallup, az Alpha, a Sova-Harris és a NCIOM intézetek előzetes becslése szerint a jobboldal győzött: a Bojko Boriszov szófiai polgármester vezette új jobbközép párt, az ellenzéki GERB 25-26,5 százaléknyi szavazattal vezet az európai parlamenti választásokon. A kormányzó szocialisták csak 19,5-20 százaléknyi szavazatra számíthatnak az előrejelzés szerint. Az Európai Néppárthoz csatlakozó GERB-nek az előrejelzések szerint 5, a szocialistáknak 4 hely jut a 17 bulgáriai képviselői helyből.

A kormánykoalícióhoz tartozó két liberális párt, a török kisebbségi Mozgalom a Jogokért és a szabadságért (DPS) és a Második Szimeon Nemzeti Mozgalom (NDSZV) 3, illetve 1 helyre számíthat. A Roham (Attak) nacionalista pártnak és a konzervatív Kék Koalíciónak várhatóan 2-2 képviselője lesz.

A részvételi arány a becslések szerint 33-36 százalékos volt, ami meghaladja a 2007-ben tartott első bulgáriai európai parlamenti választások 28,6 százalékos részvételét.

Németországban a konzervatívok az erősebbek

A konzervatív pártok valamelyest visszaestek, de továbbra is a legnagyobb politikai erőt alkotják Németországban a vasárnap tartott európai parlamenti választások alapján. Az első előrejelzések ugyanakkor arra utaltak, hogy a szociáldemokraták európai választásokon még soha nem szerepeltek olyan rosszul, mint most.

A két kereszténypárt, a CDU és a CSU az ARD és a ZDF televíziók megbízásából készült exit poll-felmérések szerint együttesen a szavazatok mintegy 38,4 százalékát szerezte meg az öt évvel ezelőtti 44,5 százalékhoz képest. A szociáldemokraták ezzel szemben a 2004 júniusi, már akkor mélypontot jelentő 21,5 százalékkal szemben ezúttal 21,2 százalékot szereztek.

A legnagyobb mértékben az ellenzéki szabaddemokraták növelték szavazataik számát. Az FDP az öt évvel ezelőtti 6,1 százalékhoz képest most a voksok csaknem 10,5 százalékát szerezte meg. Növelték szavazataik számát az ugyancsak ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja is, az előbb 10 százalék helyett 12,3, míg az utóbbi a korábbi 6,1 százalék helyett ezúttal 7,2 százalékos támogatottsághoz jutott.

A választási részvétel az előrejelzés szerint 42,5 százalék körül mozgott, ami alig maradt el az öt évvel ezelőtti 43 százaléktól, ugyanakkor rekord alacsonynak számít.

A CDU és a CSU vezetői első nyilatkozataikban egyaránt megelégedéssel nyugtázták a konzervatívok szereplését, különösen a bajor keresztényszociálisok voltak elégedettek. Ronald Pofalla, a CDU elnöke úgy fogalmazott, hogy a most elért eredményre építkezhetnek az uniós pártok a szeptemberi országos választások előtt. A szociáldemokraták vezető politikusai, Franz Müntefering pártelnökkel és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel, az SPD kancellárjelöltjével az élen egyaránt csalódottságuknak adtak hangot. A kudarcot azzal magyarázták, hogy nem sikerült híveiket kellően mozgósítani.

A választások legnagyobb nyertese minden kétséget kizáróan az ellenzéki Szabad Demokrata Párt. Az FDP európai parlamenti választásokon még soha nem szerepelt olyan jól, mint most. Guido Westerwelle pártelnök úgy értékelte: a szabaddemokraták kiváló szereplése rendkívül pozitív jelzés a szeptemberi országos parlamenti választások előtt, növelve egy, a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó konzervatív-szabaddemokrata "polgári" koalíció esélyeit.

Ami a 99 német európai parlamenti mandátum elosztási illeti, a konzervatív CDU és a CSU az előrejelzések szerint 43 mandátummal rendelkezik majd, 6-tal kevesebbel, mint eddig. A szociáldemokraták képviselő helyeinek száma nem változik, az SPD továbbra is 23 mandátummal rendelkezik majd. Legnagyobb mértékben a szabaddemokraták növelték képviselői helyeik számát, a korábbi 7 helyett 12 mandátumot szerezve. Nem változik a Zöldek mandátumainak száma, az ellenzéki párt továbbra is 13 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A Baloldal az eddigi 7 helyett az előrejelzések szerint 8 mandátummal rendelkezik majd.

Az első értékelések szerint a németországi európai választások megerősítették az eddigi németországi választási trendet, azaz a nagy néppártok visszaesését és a kisebbek előretörését.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×