eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hulot úr tovább pipázhat

A jövőben ismét megjelenhetnek a dohánytermékek a kimondottan művészeti témájú hirdetéseken Franciaországban a Reklámszabályozó Hatóság döntése értelmében. A testület azt követően hozta meg döntését, hogy francia művészeti körökben hatalmas felháborodást váltott ki a párizsi tömegközlekedési vállalat vezetésének egy hónappal ezelőtti döntése, amellyel letiltotta a buszokon, illetve a metróvonalak területén kiragasztott, Jacques Tati filmrendező emlékének szentelt kiállítás óriásplakátjait.

A plakáton Hulot úr, a generációkat meghatározó művész híres figurája látható, amint a nézők által ismert, kissé merev fejtartással, szájában elmaradhatatlan pipájával kerékpározik, miközben mögötte, a csomagtartóról egy kisfiú nevet a világra.

A Franciaországban kultusznak számító fotó azonban alig jelent meg a falakon, a közlekedési vállalat, a Metrobus vezetése rögtön leszedette azokat, mondván: a pipás fotó sérti az 1991-ben elfogadott, a dohányreklámokat teljesen betiltó úgynevezett Evin-törvényt.

A kiállítást rendező Francia Filmmúzeum végül kénytelen volt egy újabb plakátot nyomtatni, melyen a kifogásolt pipát egy sárga színű szélforgóval kitakarták. A filmes szakma azonban nem hagyta annyiba a dolgot, és minden lehetséges fórumon tiltakozott a törvény szerintük "röhejes alkalmazása" ellen, mondván: az ominózus plakát nem dohányreklám, és Jacques Tati hőse pipa nélkül olyan, mint Charlie Chaplin kalap nélkül. Mindez azonban a Metrobus vezetését nem hatotta meg.

Sőt, egy hétre rá leszedette az ugyancsak legendaként tisztelt Gabrielle "Coco" Chanel életéről szóló film plakátjait is, mert azon a francia divattervezőnőt megszemélyesítő Audrey Tatu cigarettával a kezében volt látható. A plakát készítői ezúttal is hiába magyarázták, hogy a dohányzó Coco a franciaországi női emancipációt szimbolizálta az 1920-as években.

Az általános felháborodást jól mutatja, hogy az ügyben Claude Evin egykori egészségügyi miniszter, a dohányreklámokat betiltó törvény megalkotója is megszólalt, mondván: a Metrobus vezetése a plakátok betiltásával valójában kiforgatta, és ezzel nevetségessé tette a törvény eredeti szellemét.

Lehet szívni - ha...

A Reklámszabályozó Hatóság mostani döntése végre tiszta vizet önt a pohárba és kimondja: a művészeti rendezvényeket hirdető reklámokon ezentúl megjeleníthető a cigaretta, a szivar vagy a pipa. Mindezt persze feltételhez kötik: például ahhoz, hogy a reklámkampányokat olyan szervezeteknek kell készíteniük, amelyeknek semmilyen kapcsolatuk sincs a dohányiparral vagy kereskedelemmel.

Emellett azt is kikötik, hogy a plakátokon megjelenített személyek vagy hősök csak akkor ábrázolhatók cigarettával vagy pipával, ha az "elválaszthatatlanul hozzátartozik az adott személyről kialakult képhez".

Costa Gavras filmrendező, a Filmmúzeum igazgatója immár azt reméli, hogy a döntést követően megszűnnek a túlkapások. A dohányreklám elleni törvény merev és dogmatikus értelmezése ugyanis évek óta "szedi áldozatait" Franciaországban.

A Francia Posta például 1996-ban egy olyan bélyeget hozott forgalomba, amely a híres író és politikus André Malraux-t ábrázolta, ám kiretusáltatta a szájából a cigarettát, 2005-ben hasonló módon járt el Jean-Paul Sartre filozófus fényképével a Francia Nemzeti Könyvtár, sőt, a buzgalom a fiktív hősökre is átcsapott. A rajzfilmekből ismert Lucky Luke, a vadnyugat flegmatikus hősének szájából eltűnt a cigaretta, és helyére a készítők egyszerű fűszálat rajzoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×