eur:
388.43
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tóásó Elődöt bántalmazta a rendőrség?

Panaszt emel a Bolíviában bebörtönzött Tóásó Előd ügyvédje az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottságánál amiatt, hogy védencét bántalmazta a rendőrség.

Rigoberto Paredes Ayllón, nemzetközi jogban is jártas egyetemi tanár csütörtökön közölte azt is, hogy több szabálytalanságot fedezett fel a bűnvádi eljárás menetében.

Az igazságügyi minisztérium hírzárlatot rendelt el, mondván, hogy a sajtó kiforgatja a rendelkezésére bocsátott információkat - közölte Marcelo Sosa ügyész, hozzátéve, hogy Johnny Aguilera őrnagy, a nyomozók vezetője sem nyilatkozik a tömegtájékoztatási eszközöknek.

A bolíviai hatóságok továbbra sem adtak hivatalos tájékoztatást Magyarországnak a dél-amerikai országban lelőtt vagy őrizetbe vett magyar állampolgárokkal kapcsolatban - közölte korábban az ügyben La Pazban eljáró Józsa Mátyás.

A Buenos Aires-i nagykövet éppen úton volt Marcelo Sosa bolíviai ügyészhez, aki - mint a diplomata telefonon elmondta -"nem igazán" akarta fogadni őt, attól tartva, hogy az ügyben indult bolíviai vizsgálattal kapcsolatban gyanúsítást készül tenni. A nagykövet nem várt túl sokat a találkozótól annak esélyeit illetően, hogy sikerül-e haladást elérni. A diplomata azonban mindenképpen szeretné elérni, hogy a bolíviai hatóságok hivatalos formában, írásban tájékoztassák az ügyről Magyarországot, amely eddig csak a sajtóból értesült a fejleményekről.

Józsa Mátyás előzőleg La Pazban sajtótájékoztatón ismertette a magyar Külügyminisztériumnak az üggyel kapcsolatos álláspontját. Eszerint Magyarország konzuli ügyként kezeli az esetet, a magyar állam nem tud felelősséget vállalni magánemberek tetteiért, de mindenfajta konzuli segítséget megad az érintetteknek. Budapest ezt várja el a bolíviai hatóságoktól is. A diplomata megköszönte a La Paz-i hatóságoknak a munkájához eddig nyújtott segítséget, s reményét fejezte ki, hogy azt a következő napokban is megkapja.

Józsa Mátyás elmondta azt is, hogy a magyar Külügyminisztériumtól megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy elindítsák a bolíviai rendőrök által lelőtt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításával kapcsolatos eljárást. A magyar diplomácia segítséget nyújt a tetem hazaszállításához, miután Románia hivatalosan elfogadta a Budapest által erre felkínált lehetőséget.

A nagykövet közölte, hogy a La Paz-i San Pedro börtönben őrzött Tóásó Előd magyar állampolgárt képviselő bolíviai ügyvédi iroda most készíti elő a férfi orvosi vizsgálatát. A diplomata még nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerül sor, de szeretne jelen lenni a látlelet felvételén. Józsa Mátyás szerdán már felkereste Tóásó Elődöt.

A nagykövet úgy tervezi, hogy a bolíviai fővárosból vasárnap átutazik a keleti országrészben lévő Santa Cruzba, ahol a magyar állampolgárokat lelőtték, illetve elfogták, s ahol hétfőn tovább tájékozódik az ügyben.

A bolíviai hatóságok múlt csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×