eur:
388.56
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pozsonyban gyártják a VW új kisautóját

Szlovákiában fogja gyártani az új családi kisautó modelljét a német Volkswagen konszern - erősítette meg Robert Fico szlovák kormányfő. A nagyberuházás akár 1500 új munkahelyet is teremthet.

Eredetileg Csehországban kellett volna gyártani a New Small Family vagy rövidebb nevén az Up! modellt, de az alacsonyabb előállítási költségek és az euró stabilitása miatt végül is Pozsony mellett döntöttek. A Volkswagen új szlovákiai beruházásának összértéke 308 millió euró.

A gyártás beindításához a cég fokozatosan 1500 új munkást vesz fel. A termelés előkészítése és a munkások képzése már az idén elkezdődik, s a tervek szerint 2011-ben legördülhetnek a szalagról az első új családi kocsik. Az új gyár 2012-ben fog működni teljes kapacitással, ez évi 400 ezer kocsit jelent.

Robert Fico miniszterelnök sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a német konszern pozitív döntésének egyik legfőbb indoka a magasan képzett munkaerő, az euró és a politikai stabilitás volt. Szerepet játszott a roncsprémium is, amellyel Szlovákia európai szolidaritását bizonyította - hangsúlyozta a kormányfő.

Elemzők szerint az is Pozsony javára szólt, hogy Szlovákiában alacsonyabbak a termelési költségek, mint a cég más gyáraiban.

A szlovák kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy amennyiben Pozsonyban fogják gyártani a VW Up! nevű új autóját, akkor adókedvezmények formájában mintegy 14 millió euróval fogja támogatni a projektet.

Tavaly a Volkswagen Slovakia mintegy 7800 embernek biztosított munkát. 2008-ban 188 ezer autó hagyta el a pozsonyi Volkswagen gyár kapuit, 4 év múåva ez a szám megduplázódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×