eur:
388.51
usd:
360.46
bux:
68565.18
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már csak száz kilométerre a fővárostól a tálibok

A pakisztáni tálibok már csak száz kilométerre vannak a fővárostól. Az atomfegyverrel rendelkező országban kialakult állapot kapcsán az amerikai külügyminiszter azt mondta: az halálos fenyegetést jelent a világra.

A pakisztáni tálibok csütörtökön már a fővárostól, Iszlámábádtól 100 kilométerre északnyugatra található Bunerben járőröztek, és arra figyelmeztették a lakosságot: tartózkodjon az "iszlámhoz méltatlan" magatartástól. A nőknek például megtiltották, hogy nyilvános helyen mutatkozzanak. A férfiaknak megparancsolták, hogy ne borotválják le a szakállukat. A rendőrség tehetetlen - mondta egy helyi lakos az AFP-nek.

A fegyveres tálibok azt követően jelentek meg a szomszédos tartományban, hogy Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök április elején megállapodást kötött velük: az északi Szvat-völgyben bevezethetik a sárija-törvénykezést, ha felhagynak véres támadásaikkal. Ezzel gyakorlatilag átadták nekik a korábbi síelő-körzetet és turistaparadicsomot.

Már az alku ténye is aggodalmakat váltott ki világszerte. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kemény szavakkal bírálta Amerika szövetségesét, és azt mondta: a kormány behódolt, a tálibok előrenyomulása pedig Pakisztán létét fenyegeti. Egy kongresszusi bizottság előtt beszélve Clinton "halálos fenyegetésnek" nevezte a pakisztáni helyzetet, és közölte: olyan emberekről van szó, "akiknek, ha az ujjukat nyújtjuk, mindkét karunkat akarják".

Miközben a NATO a szomszédos Afganisztánban megpróbálta visszaszorítani a tálibokat, azok pakisztáni szövetségei északról délre haladva merényletek sorát hajtották végre az utóbbi két évben és most a Szvat-völgyet is megszerezték. Washington amiatt aggódik, hogy hét évvel a szeptember 11-i kataklizma után Afganisztán és Pakisztán is a nyugat elleni támadások bázisává válhat.

Barack Obama elnök nemrég további 21 ezer katona áthelyezését rendelte el, és fokozottabb szerepvállalásra sürgette a NATO-szövetségeseket. A pakisztáni hadsereg közben egységeket küldött Buner tartományba a kormányépületek védelmére. Kommentátorok szerint azonban a 300 fős egység azonban túl kicsi. Egy katonát a militánsok már meg is öltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×