eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Egyre erőszakosabbak a francia munkások

Rövid időre lezárták szerdán a Peugeot-Citroen egyik Párizshoz közeli üzeméhez vezető utat a cég egyik üléseket gyártó beszállítójának alkalmazottai. A francia munkások egyre gyakrabban fordulnak szélsőséges megoldásokhoz a figyelemfelkeltés érdekében.

Egyre szélsőségesebb formát öltenek Franciaországban a gyárbezárások, illetve az azokkal járó elbocsátások ellen tilatkozó dolgozók akciói, és lassan minden napra jut egy erőszakos cselekedet. A francia miniszterelnök azzal igyekszik gátat szabni a mind gyakrabban előforduló jelenségnek, hogy kilátásba helyezte: példásan megbüntetik a szerinte amúgy "törpe kisebbséget" alkotó erőszakoskodókat.

Egyelőre nem tudni, mekkora foganatja lesz a kormányfői figyelmeztetésnek, szerdán elhangzott beszédével ugyanis csaknem egyidőben a Peugeot-Citroën egyik, üléseket gyártó beszállítójának alkalmazottai rövid időre lezárták a cég Párizs közeli üzeméhez vezető utat és a bejárat előtt gumiabroncsokat égettek. A Lear cég tüntető alkalmazottai azért vonultak a helyszínre, mert úgy vélik, a megrendelő Peugeot-Citroën nem veszi ki eléggé részét a nehézségekkel küzdő, egyik üzemének bezárására kényszerülő társaságuk megsegítésében. És bár a demonstrálók végül békésen elvonultak, további akciókat helyeztek kilátásba.

A kormány persze attól tart, hogy a folytatáshoz esetleg a német Continental gumabroncsgyártó francia alkalmazottaitól vesznek példát, akik dühükben hétfőn szétvertek egy alprefektusi épületet, majd megrongálták a cég egyik, Párizstól mintegy 80 km-re lévő üzemének bejáratát. A dolgozók spontán akcióját az váltotta ki, hogy egy francia bíróság jogszerűenk ítélte meg a Continental franciaországi gyárbezárási eljárását, és bár a belügyminiszter példás büntetést ígért a rongálóknak, azok egy része szerdán a németországi Hannoverbe indult, hogy a cég ottani székhelye előtt folytassa tiltakozását.

Túszul ejtenek és gyalázkodnak

E látványos akciókkal párhuzamosan tovább folytatódik a cégvezetők túszul ejtési gyakorlata is. A legutóbbi eset kedden történt, amikor az amerikai Molex autófelszerelést gyártó vállalat franciaországi üzemének dolgozói egy teljes éjszakán át fogva tartották a cég két vezetőjét, akik végül egy bírósági döntésnek köszönhetően távozhattak a helyszínről alkalmazottaik hurrogása és gyalázkodása közepette.

A francia gyáriparosok szervezetei megosztottak abban, hogy miként reagáljanak az egyre sűrűbben előforduló erőszakra. Az óvatosabbak igyekeznek leválasztani az egyelőre kisebbségben lévő erőszakoskodókat a békés többségtől, és tárgyalást ajánlanak, a harciasabbak azonban egyre inkább hajlanak arra, hogy büntetőfeljelentést tegyenek, mondván, ha ezt elmulasztják, azzal gyengeséget mutatnak fel.

Ez utóbbiak közé tartozik a dél-kelet franciaországi Grenoble városban masszív leépítésre készülő, munkagépeket gyártó amerikai Cartepillar vezetése, amely nyolc alkalmazottját perelte be, amiért sorozatosan lezárták az üzem bejáratát, megakadályozva ezzel a többi dolgozót, hogy felvegye a munkát. A cégnél egyébként továbbra is rendkívül feszült a hangulat, amely április első felében mérgesedett el, amikor a 700 fős leépítés ellen tiltakozó dolgozók 24 órán át fogva tartották a vállalat négy igazgatóját.

Az elemzők szerint a Fillon-kormánynak rendkívül óvatosan kell manővereznie a feszült társadalmi helyzetben. Az erőszakoskodókat mindenképpen meg kell büntetnie, másként tétlensége beleegyezésként hathat, ugyanakkor nem szabad túl nagy szigorral sem fellépnie, mert az tovább fokozhatja az indulatokat. Ráadásul közeledik május 1-je, márpedig erre a napra a szakszervezetek országszerte megmozdulásokat szerveznek a folyamatosan romló munkakörülmények elleni tiltakozásul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×