eur:
390.72
usd:
366.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nyáron túljutnak a németek a válság mélypontján?

Újabb konjunktúra-élénkítő értekezletet tart ma Berlinben a kancellár a gazdasági és tudományos élet vezetőivel, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szerveinek megbízottjaival. Angela Merkel a tanácskozás megkezdése előtt hangsúlyozta, hogy konkrét döntést nem fognak hozni, csupán azt vitatják meg, miként lehetne eredményesebbé tenni a kormány segélycsomag-terveit.

A kormány eddig két lépésben több mint 80 milliárd euróval igyekezett tompítani a pénzügyi válság hatását a német gazdaságra. A baloldali ellenzék és a szakszervezetek szerint mindenképpen szükség lenne egy harmadik segélycsomagra is, ezt azonban a kormány elutasította, ehelyett az eddig hozott intézkedések eredményes megvalósítására helyezi a hangsúlyt.

Szakértők ezzel kapcsolatban rámutattak arra, hogy az infrastruktúra fellendítésére szánt 18 milliárd euróból a települések még alig igényeltek támogatást, holott az összegből a válság miatt bajba jutott a kis- és középvállalkozások fennmaradását biztosító állami megrendeléseket akarták finanszírozni.

A német ipari és kereskedelmi kamara elnöke rámutatott arra, hogy a kormány segélycsomagjai legfeljebb fél százalékkal csökkenthetik a gazdasági életet fenyegető recessziót.

A pénzügyminisztérium eddig abból indult ki, hogy 2,25 százalékos lesz a visszaesés, de egyre több jel mutat arra, hogy a recesszió legalább 5 százalékos lesz.

Ezzel egy időben a munkanélküliség növekedése is nagyobb lesz, mint nemrég gondolták, és nem kizárható, hogy az állástalanok száma idén 1 millióval fog növekedni.

A nagyfokú borúlátást némileg tompítja a német gazdaságkutató intézet most közzétett felmérése, amely szerint az ipari vezetők zöme bizalommal tekint az esztendő vége felé, mert úgy vélik, hogy a válság mélypontján már a nyár folyamán túljutnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×