eur:
387.04
usd:
355.94
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Leépít a BBC, de a vezetői limuzinnal járnak

Százezer fontba, azaz évi harmincmillió forintba kerül a brit televíziótulajdonosoknak a BBC két főnöke számára fenntartott limuzin - adta hírül a Telegraph című lap. A patinás műsorszolgáltató mindeközben hétezer dolgozójának mond fel, hogy betömjön egy hatalmas költségvetési lyukat. A cikk ugyanakkor a közszolgálati média elleni kampány része is lehet.

Ha manapság egy brit azt a kifejezést hallja, hogy "fat cat", azaz "nagykutya", akkor gyorsan kinyílik a zsebében a bicska. Ez persze ritkán következik be, mert a gyorskezű, és a szóbeli vitára egyre inkább képtelen tizenévesek miatt szigorúan büntetik, ha kést hord magánál az ember.

Tény viszont, hogy a válság miatt a nagy pénzű vállalatvezetők közutálat tárgyává váltak. Frank Goodwin, a Royal Bank of Scotland volt igazgatója például annak ellenére milliárdos nyugdíjra számíthat, hogy vezetése alatt majdnem összeomlott az intézmény, és azt az adófizetők húszmilliárd fontjával mentették ki.

A BBC vezérigazgatója, Mark Thompson és helyettese sem számíthat tapsviharra azután, hogy kiderült: a számukra fenntartott két limuzin évi százezer fontjába, azaz harmincmillió forintjába került a brit tévéelőfizetőknek.

A konzervatív Daily Telegraph az új, az információ szabadságáról szóló törvény alapján kikért vállalati adatok részleteit közölte. A lap megjegyzi: a Londonon kívül élő Thompson és helyettese, Mark Byford is vonaton jár be munkahelyére, az állomáson azonban egy-egy sofőr várja őket, akik mindössze pár kilométerre odébb viszik el az autókkal a cégfőnököket.

Thompson évi nyolcszázezer, Byford pedig ötszázezer fontot (azaz egyikük 250, másikuk pedig 150 millió forintot) keres. Mindeközben a világhírű BBC 7200 munkatárs elbocsátására készül, hogy betömjön egy kétmilliárd fontos költségvetési lyukat. Ez körülbelül kétszerese a két csúcsvezető fizetésének. A BBC azzal védekezik, hogy a főnökök munkába menet már dolgoznak, és olyan bizalmas beszélgeteseket folytatnak, amelyeket nem lehetne megejteni a buszon és a metrón.

Bár a Telegraph ráérzett a közhangulatra, nem árt megjegyezni, hogy egyike azon jobboldali lapoknak, amelyek évek óta a BBC ellen kampányolnak. Ennek oka, hogy a szolgáltatót baloldali szimpátiával vádolják. A másik viszont az, hogy különleges helyet foglal el a brit médiapalettán.

Ugyanis a BBC-t az évi negyvenezer forintnyi előfizetési díjból tartják fenn az adófizetők, pontosabban a tévétulajdonosok. Cserébe tucatnyi tévé- és rádióadót, honlapok hálózatát és újabban az interneten ingyen visszanézhető műsorokat kapnak. A közszolgálati média pedig más országokhoz képest nagyon erős a briteknél. A BBC támogatói szerint a bírálók ezt a modellt szeretnék aláásni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×