eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tízezrek tüntetnek a mobilozó kormányfő ellen

Tömegtüntetés kezdődött szombaton Rómában a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormány ellen a legnagyobb szakszervezeti tömörülés (CGIL) felhívására. Közben a NATO-csúcstalálkozón tartózkodó olasz miniszterelnök lemaradt egy fontos fotóról.

Öt különböző tiltakozó menet vonult át a belvároson, kormányellenes jelszavakat és a gazdasági válság hatásait enyhítő, szociális intézkedéseket követelve. A szervezők szerint százezrek vesznek részt a megmozduláson, amelynek tetőpontja a délutáni nagygyűlés lesz a Circus Maximuson, az ókori kocsiversenypálya helyén.

A szakszervezet felhívására diákszervezetek és baloldali pártok tagjai is utcára vonultak. A tüntetők élén Gugliemo Epifani szakszervezeti vezető és Dario Franceschini, az ellenzéki Demokrata Párt vezére haladt. "Berlusconi eddig csak a bankoknak és az autóiparnak dobott mentőövet, de tudomást sem vesz annak a több százezer olasznak az ínséges helyzetéről, akik már elvesztették állásukat vagy hamarosan munkanélküliek lesznek" - mondta Epifani.

A kormány bírálta a szakszervezeti megmozdulást. "A tüntetés olyan abszurd, mint sztrájkolni az eső ellen. Egy világméretű válság ellen értelmetlen tüntetni" - jelentette ki Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter. "Ez tisztán politikai megmozdulás és semmilyen módon nem segíti az olaszokat abban, hogy kiutat találjanak a válságból" - fűzte hozzá.

Berlusconi nem lett a történelem része

A NATO-csúcson tartózkodó Berlusconinak közben sikerült megbotránkoztatnia az értekezletet azzal, hogy lemaradt a történelmi, s egyben "születésnapi" családi fotóról szombat reggel a Németországot Franciaországgal összekötő hídon

A németországi Kehlben a Rajna partján fel-alá sétálva csaknem fél óra hosszat lázasan telefonált mobilján, miközben a vendéglátó Angela Merkel kancellár sorra fogadta az állam- és kormányfőket, hogy elinduljanak Franciaország felé a folyó felett átívelő hídon. A tagországok vezetői a kancellárral az élen egy ideig vártak az olasz kormányfőre, aki azonban láthatóan egy cseppet sem zavartatta magát, s tovább telefonált.

Merkel, Obama, Kaczynski és a többiek ezután Berlusconi nélkül vágtak neki a hídnak. Annak közepén Nicolas Sarkozy francia államfő várta a kollégákat a hagyományos családi fotóra, amelynek a jelentőségét ezúttal növelte a 60. születésnap. Berlusconi azonban eközben még a német oldalon telefonált, úgyhogy a fényképezőgépek a jubileum ellenére csak 27 állam- vagy kormányfőt örökíthettek meg.

Természetesen azonnal megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy az olasz kormányfőnek mi lehetett annyira fontos. Egyesek lehetséges olasz belpolitikai válságot említettek, míg mások - Berlusconi kardos nejére utalva - családi krízist sejtettek. De voltak olyan vélemények is, hogy Silvio Berlusconi - szokásához híven - egyszerűen csak a középpontba akart kerülni, s ebből kiindulva nem riadt vissza a diplomáciai szabályokat súlyosan sértő mobiltelefonos forgatókönyvtől sem. Mindezt állítólag sértettségében is tette amiatt, hogy az előző esti vacsorán véleményére a többiek nem nagyon figyeltek oda.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×