eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Putyin húszmilliárd rubellel menti meg a Ladát

Oroszország legnagyobb autógyára, az AvtoVAZ a csőd szélére került: nem volt képes kifizetni a hitelezőit, és nem tudja befejezni az autókat. Már százezer félkész Lada áll a különböző raktárakban. Azonban a gyár megmenekül, mivel Putyin húszmilliárd rubeles mentőcsomaggal rukkolt elő a részükre.

Mint a miniszterelnök mondta a közép-oroszországi gyár munkásainak, munkahelyük biztonságban van. A rubel esése szerinte azt jelenti, hogy az orosz autók most sokkal versenyképesebbek, mint importált riválisaik. A részvények értéke is 30 százalékkal megemelkedett. De a lelkesedés talán korai.

A Lada ugyanis rossz állapotban van. A putyini mentőcsomag nem fedi azt a 44 milliárdos adósságot, amivel a cég tartozik a hitelezőinek. A problémák viszont sokkal mélyebbek. A Lada az egész világon pocsék minőségéről és változatlan dizájnjáról híres.

Még az oroszoknak is vannak róla vicceik:
"Hogyan kettőzzük meg egy Lada értékét? - Töltsük tele benzinnel.
Miért van ablakfűtése? - Hogy ne faggyon meg a kezed, amikor hazatolod."

Togliattiban, a Lada "fővárosában" az egyik repülőtéri taxisnak Mitsubishije van. Mont mondja, azelőtt Ladázott, és nem gondolta, hogy létezik olyan megbízható autó, mint a japán kocsi. 2000-ben még minden tíz eladott autóból hét Lada volt, ma már csak kettő. A Lada alkonya akkor kezdett leáldozni, amikor az orosz autópiac hirtelen növekedésnek indult.

Vitalij Hriszt, aki egykor dolgozott a Ladának is, de ma már a General Motorsszal és a Forddal üzletel, úgy fogalmazott, hogy a szovjet idők óta semmi nem változott a Ladánál, és ez a fő baj. Teljesen újra kéne gondolni a céget.

Vannak, akik szerint kötelezővé kéne tenni, hogy az kormány tagjai és az állami hivatalok vezetői Ladán közlekedjenek. Azonban nekik eszük ágában sincs Ladába ülni, ők is importautóval járnak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×