eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Obama: "Ha a NATO túl sokat markol, keveset fog"

A NATO megalapításának 60.évfordulójára rendezett ünnepi csúcsértekezlet a Strassbourgot a németországi Kehllel összekötő Rajna-hídon kezdődött, ahol a francia köztársasági elnök köszöntötte a szervezet többi tagállamának kormány- és államfőiből álló csoportot, ezzel is kifejezésre juttatva, hogy Franciaország négy évtized után ismét teljes jogú tagja lett a NATO-nak.

A francia-német barátság, valamint az európai egység megvalósítását jelképező Rajna-hídon kezdődött a NATO csúcstalálkozó második napja, amelyen megpecsételik Franciaország visszatérését a szervezet parancsnoki rendszerébe. Sarkozy elnök a lépéssel is ki akarta domborítani Párizs, egyben pedig Európa szerepét az észak-atlanti védelmi szövetségben, amelyet 60 évvel ezelőtt alapítottak.

Azóta nagyot változott a világ és a tegnap Baden-Badenban kezdődött tanácskozáson az immár 28 tagállammal rendelkező szervezet új stratégiájának meghatározásáról tanácskoznak. A látványos külsőségekhez a tavasziasra fordult időjárás kiváló keretet kölcsönzött és a résztvevőktől a több mint 10 ezer rendőrnek sikerült a tüntetőket is távol tartani, habár Strassbourgban már napok óta tömeges letartóztatásokkal járó kilengésekre került sor.

Tegnap a német kancellár személyes kérésére a világhírű német hegedűművésznő, Anne Sophie Mutter fellépésével rendezett hangverseny nyitotta meg Baden-Badenban a NATO-csúcsot. A koncertet követő munkavacsorán azonban nem sikerült megállapodni az észak-atlanti szervezet új főtitkárának személyében, holott korábban szinte biztosra vették, hogy a nyáron távozó holland Jaap de Hoop Scheffer helyébe a dán kormányfő, Anders Fogh Rasmussen lép. Jelölése ellen azonban Törökország határozott vétót emelt.

Szóba került még a Moszkvához fűződő viszony, továbbá a NATO új stratégiai koncepciójának előkészítése. A jelenleg érvényes, tíz évvel ezelőtt elfogadott szövegben egy szó sincs arról, hogy a NATO tengeri kalózok ellen lép fel, hogy kibernetikai támadások elleni védelemre készül fel, valamint azt sem említi a hatályos koncepció, hogy olyan térségekben folytat műveletet az észak-atlanti szervezet, mint például Afganisztán.

Ezzel némileg szemben áll Berlin koncepciója, ugyanis a kancellár a NATO a saját tagországainak biztonságára kívánna összpontosítania, szemben az úgynevezett globális szerepvállalással. Angela Merkel álláspontját tegnap megerősített Barack Obama amerikai elnök is, aki szerint ha a NATO "túl sokat markol, akkor keveset fog".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×