eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött a szlovákiai elnökválasztás második fordulója

Megkezdődött az államfőválasztás második, döntő fordulója Szlovákiában. A választási helyiségek szombat reggel hét órától este tízig tartanak nyitva.

A több mint négymillió bejegyzett választó azon két jelölt - Ivan Gasparovic és Iveta Radicová - közül fogja kiválasztani az új köztársasági elnököt, aki az első körben a legtöbb szavazatot kapta. A győzelemhez ezúttal a leadott voksok egyszerű többségének megszerzése szükséges.

Gasparovicot, a jelenlegi államfőt, a koalíció két legerősebb pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) támogatja. Radicová a parlamenti ellenzék közös elnökjelöltje, így élvezi a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatását is.

Gasparovic az első fordulóban megszerezte a szavazatok 46,70 százalékát, míg Radicovát a szavazók 38,05 százaléka támogatta. A választási részvétel két hete 43,63 százalékos volt.

A hatályos szabályok szerint szavazásra azon szlovákiai állampolgárok jogosultak, akik a választás napjáig betöltötték 18. életévüket, és az ország területén élnek. Az elnökválasztáson külföldön nem lehet szavazni.

Helyi megfigyelők szerint nagyon kiegyenlített eredményre lehet számítani, bár a többség szerint Gasparovicnak valamivel nagyobb az esélye a győzelemre, mint Radicovának.

A nem hivatalos eredményt még szombat éjjel közzéteszik. A hivatalos végeredmény vasárnap délelőttre várható.

A megválasztott államfő beiktatása június 15-én lesz Pozsonyban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×