eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az Európai Központi Bank is a válság elhúzódásától tart

Pénzügyi körök kifogásolják, hogy az Európai Központi Bank tegnap csupán negyed százalékkal csökkentette a központi kamatlábat. A bankárok szerint az intézkedés távolról sem elegendő a válság elleni küzdelem sikere szempontjából. Ezt tükrözte a tőzsde is, amely alig érezhetően reagált a kamatláb-módosítására.

Az Európai Központi Bank élén álló Jean Claude Trichet már korábban kilátásba helyezte a kamatlábcsökkentést, azonban a tegnap Frankfurtban bejelentett döntés, amelynek értelmében a bankok közti hitelforgalom szempontjából irányadó kamatláb másfél százalék helyett 1,25 százalék lesz, elégedetlenséget váltott ki pénzügyi körökben. Ugyanis legalább fél százalékos csökkentést vártak a gazdasági válság elleni küzdelem támogatására.

Az amerikai, valamint az brit nemzeti bank a közelmúltban lendületesebben csökkentette a központi kamatlábat, és több ország nemzeti bankja értékpapírok felvásárlásával óriási pénzösszegeket bocsátott a gazdaság rendelkezésére. Ezt a lépést az euró felett őrködő Európai Központi Bank eddig ellenezte, mert attól tart, hogy ezáltal felszökik az infláció, amelynek féken tartását a valutaegységbe tömörült országok területén szintén fő feladatának tekinti.

Jean Claude Trichet tegnap mégis utalt arra, hogy szükség esetén ezt a lehetőséget is fontolóra veszik a Központi Bank elnökségének jövő hónap elejére tervezett frankfurti értekezletén. Mindebből megfigyelők azt a következtetést vonják le, hogy az Európai Központi Bank is a válság elhúzódásától tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×