eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Golyóálló öltönyt visel Obama a G20-csúcson

Londonban csütörtökön kezdődik a húsz ország részvételével tartott G20 világgazdasági csúcsértekezlet, de már szerdán tárgyalnak egymással a brit fővárosba érkezett politikusok, és megkezdődtek a tüntetések is. Különösen Obama amerikai elnök biztonságát őrzik - méghozzá nemcsak brit biztonsági emberek, de az a 200 titkos ügynök is, akit e célból Washingtonból magával hozott.

A világpolitika Londonba érkezett vezető személyiségei számára szerdán sűrű protokollprogramot állítottak össze a vendéglátók, de van alkalmuk kétoldalú találkozásokra. Barack Obama amerikai elnök már reggel nyolckor Gordon Brown brit kormányfővel reggelizett a Downing Street 10-ben, s mivel tárgyaltak is, a két asszony közben meglátogatta egy közeli kórház rák-kórtermeit. Szerencsére ma ragyogó napsütés köszöntött Londonra.

Az elnök igen elegáns a jól szabott öltönyében, de kevesen tudják, hogy, több más nemzetközi közéleti személyiségéhez hasonlóan, Caballero anyagból készülnek a ruhái, ilyet viselt Washingtonban a beiktatási eskütétele alkalmából is. Caballero kolumbiai tervező olyan textíliát állított elő, amely teljesen hasonló a közönséges gyapjúhoz, de golyóálló, a 9 milliméteres lövedék sem hatol át rajta.

Obama elnök Beastnek, azaz Szörnynek becézett gépkocsija igen különleges jármű. Karosszériája acél, alumínium és titán ötvözetéből készült, páncélozott ajtói olyan vastagok, mint egy repülőgépé. Gumijai átlőhetetlenek. A tankban lévő benzin nem gyullad fel, ha találat éri a tartályt. A többtonnás Szörny, szükség esetén 15 másodperc alatt gyorsul nulláról óránként 80 kilométeres sebességre.

Az autót és az elnök helikopterét külön teherszállító repülőgép hozta át Angliába. Amikor helikopteren közlekedik, akkor ilyenből több is felszáll, így nem tudható, melyikben ül ő.

Az amerikai elnök kísérete 500 tagú, ebből 200 a biztonságát vigyázó testőr. Még azt is ellenőrzik, nem baktériumfertőzött e a levegő, amit belélegez. A konferencia vendégei a nagyköveti rezidenciákon laknak.

A Gordon Brown miniszterelnökkel elköltött reggeli után Barack Obama találkozott az orosz és a kínai elnökkel, a program szerint a királynővel és családjával teázik a Buckingham palotában, este pedig díszvacsora van a Downing Street tízben, a csúcskonferencia összes részvevői számára. Az elnökök, illetve kormányfők hitvesei külön étkeznek egy másik teremben, brit hölgy-hírességek, például a Harry Potter könyveket író J. K. Rowling és a szépséges fekete modell, Naomi Campbell társaságában.

Sarkozy fenyeget, Jamie Oliver főz

A tüntetések rendje is szabályozott. Már reggel tüntethettek április bolondja elnevezésű felvonulásukkal az anarchisták, pacifisták és kommunisták, dél tájban a környezetvédők, akik egy nagy tábla jeget vittek a miniszterelnökség elé. Később szerepel a műsorban a Palesztinával szolidáris tüntetők gyűlése az amerikai nagykövetségnél.

Ami a csütörtöki konferenciát illeti, nem szövegezték meg előre a zárónyilatkozatát. Nicolas Sárközy francia elnök közölte, hogy ha hamis ígéreteket próbálnak a szövegbe foglalni, akkor ő és küldöttsége kivonul a találkozóról. A lényeg a bankok működésének szabályozása, a hedge foundok működésének korlátozása és annak az elrendelése, hogy a bankok állandó jelleggel megfelelő tőketartalékot tartsanak készenlétben.

Egyelőre a különtanácskozások folynak, és Jamie Oliver készíti a vacsorát, ami kiszivárgott hírek szerint többek közt devonshire-i ráksalátából és walesi báránysültből áll. Az ifjú tévé-szakács maga felügyeli a konyhai műveleteket, ha csak közben meg nem születik harmadik gyermeke, ugyanis ez minden percben várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×