eur:
389.64
usd:
362.63
bux:
68662.87
2024. május 8. szerda Mihály

"Biztosítani kell, hogy ne legyen még egyszer ilyen válság"

Németország nem tud az eddiginél többet fordítani a gazdaság élénkítésére . közölte Berlinben a kancellár. Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy kormánya a hazai össztermék közel 5 százalékának megfelelő összeggel támogatja a konjunktúrát, és ezzel egyike azoknak az országoknak, amelyek a legtöbbet áldozzák a pénzügyi világválság mielőbbi megoldására.

Angela Merkel egy sajtóinterjúban kifejtette, hogy nem elég a világgazdaságot életre kelteni, azt is biztosítani kell, hogy ilyen válság a jövőben ne fordulhasson elő.

A kancellár szerint a jelenlegi válságot nem az okozta, hogy a kormányok túl keveset költöttek, hanem éppen az, hogy túl sokat, és ebből olyan alapokra épülő növekedés alakult ki, amely nem tartható fenn.

Az 1997-es ázsiai válság és 2001. szeptemberi amerikai merényletek után a kormányok a növekedés élénkítése érdekében ösztönözték a kockázatvállalást, de ezt a hibát nem szabad megismételni, és szilárdabb alapokra kell helyezni a növekedést. Egyben leszögezte azt is, hogy a berlini kormány nem tud többet költeni a konjunktúra fellendítésére, mert eddig is tetemes közadósságot halmozott fel, és úgy vélte, hogy Kína sokkal többet tehetne a belső kereslet élénkítésére, mert hatalmasak a tartalékai, így új adósságokba sem kellene vernie magát.

A kancellár nyilatkozata alig néhány nappal előzi meg a 20 legfejlettebb ipari és lendületese fejlődő ország Londonban tervezett csúcsértekezletét, amelytől megfigyelők konkrét döntéseket várnak a gazdasági válság felszámolására.

Soros György magyar származású amerikai bankár ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy beláthatatlan következményei lennének, ha a G20-országok csütörtöki csúcstalálkozóján nem születnek tényleges döntések, ugyanis a jelenlegi helyzetben nem elég általános elvek megfogalmazása, hanem gyakorlati lépéseket kell elhatározni. Ellenkező esetben veszélybe kerül a nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×