eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Gátszakadás Indonéziában: 91 halott, sokan eltűntek

Kilencvenegyre emelkedett a Jakarta mellett történt gátszakadás halálos áldozatainak a száma, de az eltűnteké a százat is meghaladja - közölte vasárnap Priyadi Kardono, a katasztrófahelyzetekkel foglalkozó hivatal szóvivője.

Mivel sok az eltűnt, a halálos áldozatok száma várhatóan tovább fog növekedni. Katonák, rendőrök és önkéntesek továbbra is keresik az újabb túlélőket, és a kutatás egy hétig is eltarthat.

Péntek hajnalban Jakarta mellett egy víztározó gátja szakadt át, és a hirtelen nagy mennyiségben kiömlött víz mintegy ötszáz épületet árasztott el részben vagy teljesen. Az elöntött területen a vízszint magassága több helyen elérte a 2,5 métert. Házak tucatjai rongálódtak meg. A lezúduló víz fákat csavart ki gyökerestül, gépkocsikat sodort el, az áldozatok holttestét több kilométerre vitte.

A Pesanggrahan folyó mentén lévő 10 méter magas gátat több mint száz éve építették, amikor Indonézia még holland gyarmat volt. A gát mintegy kétmillió köbméter vizet tartott meg. Szakértők szerint a gátszakadást a több napig tartó esőzés okozta.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×