eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tömegpusztító fegyverrel támadhatnak Nagy-Britanniára a terroristák

Tömegpusztító fegyverekkel támadó terroristákra kell felkészülnie a brit elhárításnak, azzal együtt is, hogy az al-Kaidához hasonló terrorhálózatok szétesőben vannak - erre figyelmeztet a brit kormány kedden közzétett új terrorellenes stratégiai cselekvési terve.

Jacqui Smith brit belügyminiszter a tanulmányt ismertetve kijelentette: a folyamatos nemzetközi katonai nyomás hatására az al-Kaida "belső köre" valószínűleg felmorzsolódik, és jelenlegi formájában nem marad fenn, de a szervezet a jövőben is képes lesz súlyos terrortámadások végrehajtására.

A miniszter által előterjesztett stratégiai elemzés szerint e támadásokhoz a terroristák a jövőben biológiai, vegyi, radiológiai, sőt nukleáris fegyvereket is használhatnak. Ez a figyelmeztetés nem először hangzik el hivatalos brit részről.

A brit belső elhárítás (MI5) előző vezetője, Eliza Manningham-Buller már másfél évvel ezelőtt, egy zártkörű előadáson azt mondta: Nagy-Britanniának a tömegpusztító fegyverek felé forduló terrortevékenységgel kell szembenéznie, és e veszéllyel az országnak "még egy nemzedéken át együtt kell élnie".

A kedden ismertetett új brit terrorellenes stratégia szerint nem elsősorban az al-Kaida legfőbb vezetőnek elfogására vagy megölésére kell összpontosítani, mert ezzel nem csökkenne érdemben a szélsőséges követők jelentette terrorveszély.

A tanulmány által felsorolt megelőző és védekezési módszerek között van a szélsőséges hangadók kiszűrése a helyi közösségeken belül, valamint a lakosság tömeges kiképzése a készülő terrortámadás jeleinek felismerésére, illetve a merénylet utáni helyzet kezelésére.

Ez utóbbi terv alapján 60 ezer brit részesülne ilyen jellegű oktatásban, köztük olyanok - például a tömegközlekedésben, a kiskereskedelemben és a szállodai szakmában dolgozók -, akik munkájukból adódóan napi rendszerességgel sok emberrel találkoznak.

Jacqui Smith belügyminiszter a stratégiai tervet ismertetve megerősítette, hogy a brit terrorriasztás fokozata továbbra is "súlyos", ami a hivatalos meghatározás szerint "nagyon valószínű" terrortámadás kockázatára figyelmeztet.

A négyfokozatú brit riasztási skálán már csak egy további szint van, a "kritikus", amelyet akkor léptetnek életbe, ha az elhárítási értesülések alapján "azonnali" terrormerénylet veszélye áll fenn.

A riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy, brit állampolgárságú öngyilkos merénylő robbantotta fel magát metrószerelvényeken, illetve egy városi buszon, 52 utast megölve, és több mint hétszázat megsebesítve. Ez volt az eddigi legvéresebb terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×