eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fenyegetés hatására adták vissza a jutalmakat a cégvezetők?

Az AIG amerikai biztosító vezetőinek egy része visszaadta a vitatott, közfelháborodást keltő jutalmakat - közölte helyi idő szerint hétfőn Andrew Cuomo New York-i főügyész.

A 20 legnagyobb összegű prémiumot kapott vezető közül 15 visszaadta a jutalmat, összesen 30 millió dollárt. Egyesek nem hajlandók visszafizetni a legálisan kiutalt, szerződés szerint nekik járó prémiumot, főleg azok, akik külföldön élnek, és akikre nem terjed ki New York állam joghatósága. Mások még haboznak, mit tegyenek, különösen annak fényében, hogy a kongresszus a jutalmak jelentős, akár 90 százalékos megadóztatására készül.

A főügyész közölte, hogy a 10 top jutalmazottból 9 visszaszolgáltatta az összeget. Becslése szerint a 165 millió dollárból mintegy 80 millió fog visszafolyni, a jutalmaknak az a 47 százaléka, amelyet amerikai alkalmazottak kaptak.

Cuomo méltatta azokat, akik a közfelháborodás nyomán visszafizették a két hete kiosztott jutalmakat. Mint mondta, ezek a vezetők úgy tettek, ahogy az ország érdeke megköveteli. "A vállalati és személyes felelősség új korában élünk" - fogalmazott. Cáfolta, hogy bármilyen módon burkolt fenyegetéssel igyekezett volna rábírni az AIG-alkalmazottakat a prémiumok visszafizetésére, de közölte: tudatta velük, hogy azok, akik visszaadják a pénzt, lekerülnek arról a listáról, amelyet nyilvánosságra hozhatnak.

Edward Liddy, az AIG vezérigazgatója már múlt heti kongresszusi meghallgatásán közölte, hogy a vezetők egy része elkezdte a jutalmak visszafizetését.

A tavaly ősz óta szövetségi segélyből, az adófizetők pénzéből életben tartott biztosítónál 165 millió, más számítások szerint 218 millió dollár vezetői jutalmat fizettek ki. A botrány miatt többen Timothy Geithner pénzügyminiszter lemondását követelték, hiszen ő nyilván tudott a jutalmak kifizetéséről.

A New York-i főügyész múlt héten közölte, hogy az AIG 73 vezetője kapott legalább 1 millió dolláros prémiumot. A legnagyobb kifizetett jutalom 6,4 millió dollár volt, hat másik vezető kapott 4 millió dollárnál nagyobb összeget, és további 15 jutalma haladta meg a 2 millió dollárt. Az AIG, amely jelenleg 80 százalékban állami tulajdonban van, azzal érvelt, hogy a prémiumokkal tudták megtartani a vezetőket a pénzügyi termékek részlegében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×