eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fejőstehénnek tekintik a képviselők az államkasszát

Nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is egyre többen követelik a képviselők elszámoltatását, mert rövid idő alatt immár másodízben merült fel csalás gyanúja kormánytagok részéről.

Gordon Brown miniszterelnök levelet intézett a Közélet Tisztaságát Felügyelő Bizottságnak, felkérve a testület elnökét, hogy indítson vizsgálatot a képviselői fizetések és kedvezmények ügyében. Javasolja, hogy ez terjedjen ki a képviselők másodállásaira is.

A kormányfő lépését az indokolja, hogy a nővérénél lakó, de lakásfenntartási költségeket igénylő Jacqui Smith belügyminiszter asszony nagy port felvert ügye után ismét a visszaélés gyanújának árnyéka vetül egy kormánytagra.

Tony McNulty foglalkoztatási miniszterről van szó, aki a szüleivel lakott együtt a London-elővárosi Harrowban, és 2002 óta rendszeresen igényelte e ház fenntartási költségeit. Összesen 60 ezer fontot vett fel, holott abban az évben megnősült, és munkahelye, a parlament közelébe költözött, tehát nem jár neki a vidéken élő képviselők lakástartási segélye.

Lehet, hogy tulajdonképpen nem szegett szabályt, de az adófizető választópolgárok szemében nem emeli a képviselők tekintélyét, hogy egyikük-másikuk fejőstehénnek tekinti az államkasszát. A kormány igyekszik a vezető állásban lévő diplomások bérének szintjén tartani a képviselői fizetéseket, és eddig nem engedett az ellenzék nyomásának, amely arra irányul, hogy emeljék a honatyák javadalmazását, és ezzel egyidejűleg szüntessék meg a térítéseket.

Nyáron lép életbe az a kormányhatározat, amelynek értelmében a brit parlamenti képviselők költségtérítési igényléseit évekre visszamenőleg nyilvánossá teszik. Az adatok közzététele nyomán újabb kérdőre vonások várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×