eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drogháború: az Egyesült Államok megerősíti mexikói határát

Az Egyesült Államok megerősíti mexikói határát a déli szomszédjában dúló drogháború miatt - közölte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter kedden Washingtonban.

Az Obama-kormány megkétszerezi a határőrizeti hatóságok állományát. Megnövelik a bevándorlási és vámtisztek számát, több kábítószer- és fegyvercsempészet-ellenes ügynököt telepítenek a térségbe. Az ügyészek fokozzák tevékenységüket a csempészbandák felszámolása érdekében.

Az utóbbi hetekben több híradást is lehetett látni az amerikai sajtóban arról, hogy a mexikói drogkartellek közötti erőszakos területháború átcsapott az Egyesült Államokba. Emberrablások, betörések történtek. A Fehér Ház közlése szerint Barack Obama aggasztónak találja a texasi El Pasóval szemben, a határ túloldalán végrehajtott gyilkosságokat, és meg akarja előzni, hogy az erőszak átterjedjen az amerikai városokba.

Napolitano közölte: elképzelhető, hogy a nemzeti gárda erőit is a mexikói határra telepítik, ez ügyben egyeztet a texasi kormányzóval. Hillary Clinton külügyminiszter szerdán utazik a térségbe: több hétig tartó magas szintű amerikai-mexikói tárgyalások kezdődnek a drogháború visszaszorításáról.

Az amerikai kongresszus korábban 700 millió dollárt hagyott jóvá Mexikónak a kábítószeres bűnbandák elleni küzdelem támogatására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×