eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

20 milliárd eurós IMF-hitel Romániának is

Románia és a Nemzetközi Valutalap megállapodott egy összesen 20 milliárd eurós, több nemzetközi pénzintézettel együtt finanszírozandó hitelcsomag feltételeiről, és arról, hogy az ország az államháztartás hiányát a bruttó hazai termékhez viszonyított 4,6 százalékra szorítja le - közölték román kormányforrásokra hivatkozva a hírügynökségek.

A nemzetközi pénzügyi szervezet küldöttsége Bukarestben tárgyal a Romániának nyújtandó hitelcsomagról, amelyet az Európai Unióval közösen hoznak létre. Magyarország és Lettország után Románia az Európai Unió harmadik tagországa, amely folyó fizetési mérlegének és államháztartásának tetemes hiánya miatt külső pénzügyi segítségre szorul. A hitelcsomagot hivatalosan szerdán hagyják majd jóvá Bukarestben, az IMF igazgatótanácsa május 4-én fogadja azt el.

A Mediafax román hírügynökség a tárgyaláson résztvevő forrásokra hivatkozva tudni véli: az IMF küldöttsége azzal a feltétellel egyezett bele a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány 4,6 százalékos mértékébe (a román költségvetési törvény 2 százalékosra tervezte azt), hogy nem növelik a bérezésre szánt alapokat, és az előre látható bevételeken túl bármilyen további többletbevételt kizárólag beruházásokra fordítanak. A feltételek között szerepel az is, hogy Románia felelősségteljes pénzügyi törvényeket dolgozzon ki, amelyek több évre szóló költségvetési konstrukciókat is kötelezővé tennének a jövő évtől kezdődően.

Az említett források szerint olyan általános politikai lépéseket is elvárnak Romániától, amelyek bizonyítják, hogy az ország a következő három esztendőben képes lesz 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát a bruttó hazai termékhez viszonyítva. A főbb lépéseket a stabilitás megteremtésének érdekében elsősorban a strukturális reformok, a fiskális politika, a munkajog, a bér- és nyugdíjpolitika, valamint az állami vállalatokat érintő politika területén kell megtenni.

A román parlament által elfogadott idei költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, a bruttó hazai termékhez viszonyítva 2 százalékos államháztartási hiánnyal, 5 százalékos inflációs rátával és 579 milliárd lejes (144,7 milliárd eurós) bruttó hazai termékkel számol. Erre az évre a kiadások összegét 205,5 milliárd lejre (51,3 milliárd euróra) becsülik, amely a bruttó hazai össztermék 35,5 százalékát teszi ki.

A hétvégén Radu Berceanu közlekedési miniszter még úgy nyilatkozott, hogy Románia körülbelül 19 milliárd eurós hitelcsomagról folytat tárgyalásokat. Szerinte ebből az összegből csak 4 milliárd eurót használhat majd fel a kormány, a többi tartalékban marad.

Kormányforrások még a múlt héten jelezték: Románia az Európai Bizottságtól 4 milliárd euróhoz jutna, az IMF-től 13 milliárdot kapna, egy-egy milliárd eurót pedig az Európai Beruházási Bank és a Világbank biztosítana.

A Ziarul Financiar pénzügyi-üzleti napilap kedden tudni vélte, hogy az IMF szakértői 4-6 százalékos gazdasági csökkenésre számítanak Romániában. Nicolaie Chidesciuc, az ING Bank vezető közgazdásza a lapnak úgy vélekedett: 3,5 százalékos visszaesés esetén a román bruttó hazai termék 121 milliárd euró lenne, egy 4,7 százalékos államháztartási hiány ez esetben mintegy 5 milliárd eurónak felelne meg, ami lényegében "el is vinné" az EU által nyújtott kölcsönt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×