eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pecázással bekkelik ki a válságot az amerikaiak

A válság miatt az amerikaiak egyre jobban lemondanak a drága nyaralásról és keresik az alternatív kikapcsolódási lehetőségeket. Ezek egyike az egyre népszerűbb horgászás.

A nagy ho-ho-horgász valószínűleg Amerikában él és állásából nemrég elbocsátott, vagy a családi büdzsé miatt aggódó férfi - derül ki az AP hírgyünökség tudósításából. "Egy vödör csali csak hat dollár, és egész napra elég, a síelésnél pedig csak a napi bérlet 80" - világosította fel egy horgász az AP riporterét arról, miért ragad egyre több amerikai pecabotot.

A válság sújtotta országban sokan hagynak fel a most már luxusnak számító időtöltésekkel: az éttermi vacsorákkal, a pláza-vizitekkel és külföldi nyaralással. Helyette jön a horgászás, ami családoknak a természetben való kikapcsolódást, a munkanélkülieknek időtöltést és az ügyesebbeknek olcsó ételt jelenthet.

Az AP szerint a 2001-es gazdasági visszaesés után is sokan vonultak a tavak, folyók partjára és 12 százalékkal ugrott meg a horgászcikkek utáni kereslet. A pecások felszerelése az Államokban 2.2 milliárd dollárt termelő iparág. A szaklapok oldalszáma bővül, mert míg máshol elmaradoznak a hirdetők, addig a horgászmagazinoknál egymásnak adják a kilincset.

A horgászokat segíti a válság egyik furcsasága, hogy meredeken leestek az üzemanyagárak. Texasi illetékesek szerint ez is oka lehet annak, hogy egyre többen váltanak ki horgászengedélyt.

Az északi New Hampshire-ben található Winnipesaukee-tavi éves horgászversenyen az idén rekordszámú versenyző jelent meg. "Csak engedély kell, aztán az ember vág egy léket a jégen és horgászhat. Elég olcsó" - mondta az egyik résztvevő, aki november óta pecázik a befagyott tavon. A közeli horgászboltban pedig elmondták, hogy tavalyhoz képest negyedével megugrott a forgalmuk. "Évek óta ez volt a legjobb januári és februári hónapunk. Több a vevő, van, aki munkanélküli, van, akit részmunkaidőbe küldtek és több ideje van pecázni" - mondta az egyik eladó.

Úgy tűnik, a recesszió és a pecázás kéz a kézben járnak és a horgászboltosok válságbiztos megélhetést találtak maguknak. A mostani visszaesés kezdetén, 2007-ben az amerikai horgászcikk eladások tíz éves rekordot döntöttek.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×