eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szerbia IMF-kormányzót kaphat és elveszítheti gazdasági önállóságát

Szerbiát is egyre mélyebben érinti a világválság: az eredetileg tervezett 550 millió eurós kölcsön helyett négyszer többet, azaz 2 milliárd eurós hitelt kért a Nemzetközi Valutaalaptól. Aligha kap azonban ekkora összeget az ország, ha képtelen másfél százalékon tartani az államháztartási hiányt.

Szerbiai illetékesek tavaly novemberben ismerték be először, hogy a gazdasági világválság éreztetni kezdi hatását, viszont bíztak abban, hogy az országra nem úgy és nem annyira vonatkoznak a következmények, mint más államokra.

Most már az is tény, hogy januárban és februárban tovább romlott a helyzet, Szerbia éppen ezért 400 millió eurós kölcsönre számít az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutaalapról 550 milliós hitel érkezik. A szerb kormányfő szerint azonban ez sem lesz elegendő, sőt, illetékesek arról beszélnek, hogy 2 milliárdra lenne szükség.

Ekkora összegre azonban csak akkor számíthatna az ország, ha az államháztartási hiány nem lesz nagyobb 1,5 százaléknál, ami meglehetősen nehezen valósítható meg - a szerb gazdasági miniszter szerint 2,5-3 százalékra rúg majd.

Szakértői vélemények szerint, ha az IMF ennek ellenére is jóváhagyja a 2 milliárdos kölcsönt, Szerbiának le kell mondania pénzügyi önállóságáról, hiszen a szervezet állandó képviselőt - közvetlen felügyelőt és ellenőrt - küld Belgrádba, és a továbbiakban lényegében tőle függne az ország gazdaságának alakulása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×