eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hodorkovszkij ismét a vádlottak padján

Egy moszkvai börtönbe vitték át Mihail Hodorkovszkij egykori orosz mágnást, a Jukosz-olajcég adócsalás miatt elítélt alapítóját. A sokak szerint politikai okok miatt megbüntetett oligarcha ellen újabb pert indítanak.

Oroszország egykori leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszij négy éve raboskodik a szibériai Csitában, miután adócsalás miatt elítélték. Bár büntetése felét már letöltötte, és jó magaviselete miatt már ki is szabadulhatott volna, most pénzügyi bűncselekmények miatt újabb pert akasztanak a nyakába.

A korai szabadlábra helyezést a börtönparancsok jelentése alapján utasították el - eszerint Hodorkovszkij például megsértette a házirendet, és nem tette háta mögé a kezét.

Az oligarcha 2005-ös elítélését sokan annak igazolásának tartották, hogy Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök nem tűrte a rendszerét bírálókat, ugyanis Hodorkovszkij politikai pályára akart lépni. A jelcini évek botrányos privatizációs ügyei - avagy az orosz közvélemény nagy része szerint a szabad rablás - miatt Oroszországban kevesen ejtettek könnyeket az üzletemberért, aki milliárdossá vált a privatizáció során - viszont ő volt az, aki nyugati mintára, átlátható módon akarta igazgatni cégét.

Az általa alapított Jukosz olajcéget közben fokozatosan feldarabolták és legértékesebb részei az állami tulajdonban lévő Rosznyefty olajcéghez kerültek.

Hodorkovszkijt és társát, Platon Lebegyevet kedden átszállították a moszkvai Matrosszkaja Tyisina börtönbe, oda, ahol első pere idején vizsgálati fogságban tartották. Az új per azt jelenti, hogy a két férfit még hosszú évekig elzárva tarthatják.

Az új vádak értelmében 25 milliárd dollár elsikkasztásával és 7,5 milliárd tisztára mosásával vádolják őket. Az első meghallgatás március 3-án lesz.

Egy héttel ezelőtt a Jukosz volt vezetése 34 milliárd dollár kártérítésre perelte be az orosz államot az Európai Emberi jogi Bíróság előtt. Ez az eddig legnagyobb kártérítési követelés, ami a felperesek szerint megegyezik a Jukoszra kiszabott és a cég eltűnéséhez vezető pénzügyi büntetés mértékével. Moszkva azt mondta: igazságos per folyt a "hatalmas pénzügyi csalást elkövető Hodorkovszkijjal szemben."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×