eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bíróság döntött a bajban lévő házaspár hitelének átütemezéséről

Bírósági ítélettel kényszerítette ki egy francia házaspár, hogy bankjuk egy évvel meghosszabbítsa az ingatlanvásárláshoz felvett 181 ezer eurós, mintegy 54 millió forintnak megfelelő áthidaló hitelüket, ráadásul kamatmentesen.

Franciaországban 100 ezerre becsülik azoknak az adósoknak a számát, akik új ingatlanjukat a már meglévő eladásából kívánták finanszírozni, és ehhez áthidaló hitelt vettek fel. A teljes hitelállomány mintegy 15 milliárd euróra rúg, miközben a szerződések mintegy egyharmadával vannak gondok.

Az áthidaló ingatlanhitel teljesen bevett és eddig problémamentesnek számító finanszírozási forma volt Franciaországban. Lényege az, hogy a pénzintézetek megelőlegezik az új lakás megvásárlásához szükséges pénzt, és azt a hiteligénylő meglévő ingatlanja utólagos értékesítéséből egy, maximum két év múlva, a kamatokkal együtt egy összegben törleszti.

A tavaly beköszöntött gazdasági válság azonban ezt a hitelezési formát meglehetősen bizonytalanná tette. Az elmúlt hónapokban az ingatlaneladások drasztikusan visszaestek, az árak pedig átlagosan mintegy 20 százalékot zuhantak. Becslések szerint jelenleg 40 ezer áthidaló hitelt felvett háztartás képtelen eladni régi lakását, miközben az újba már be is költözött. A helyzet súlyosságát látva a lakásügyi miniszter többször arra kérte a bankokat, hogy legyenek elnézőek ügyfeleikkel, és igyekezzenek megoldást találni a kialakult helyzet kezelésére.

Az eddigi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a pénzintézetek csak ritkán hajlandók átütemezésre, alternatívák keresésére, aminek az a következménye, hogy az ügyfelek pánikba esnek. Közéjük tartozik az a házaspár is, amely a nyugat-franciaországi Nantes város bíróságától kért és kapott védelmet.

Az esetről beszámoló Le Parisien napilap újságírója az InfoRádiónak elmondta: a bíróság azért kötelezte a törlesztés egy éves elhalasztására a BNP Paribas bankot, mert úgy vélte: az érintett házaspár jóhiszeműen, még a válság előtt írta alá a szerződést, és régi ingatlanját önhibáján kívül nem tudta értékesíteni, pedig időközben az árat is csökkentette. A kamat felszámolásától pedig azért tiltotta el a pénzintézetet, mert azzal az ügyfél mértéken felül és - ugyancsak önhibáján kívül - eladósodhat.

Az eset precedensértékű lehet egy olyan pillanatban, amikor a francia banki ügyfelek egyesülete szerint "a kormány által magukra hagyott ügyfelek közül" egyre többen fordulnak bírósághoz fizetési haladékot kérve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×