eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új határátkelők nyílnak a magyar-szerb határon

Új átkelőhelyek nyílnak a magyar-szerb határon. Egy új határozat alapján a Röszkénél átkelő tehergépjárműveknek már nem kell a termináloknál parkolási díjat fizetni. Az eddigi díj egy euró volt naponta.

A Röszke-Horgos határátkelőn a Magyarország felől érkező tehergépjárműveknek már nem kell a vámterminálon parkolási illetéket fizetni, amely közel egy eurós megtakarítást jelent naponta. A Tompa-Kelebija átkelőn azonban még nem sikerült a várakozó kamionok számára a megfelelő parkolóhelyet biztosítani, így itt továbbra is ki kell fizetni a díjat.

A szerb kormány Szabadkára látogató illetékes államtitkára közölte, hogy rövid időn belül ezt is megoldják, mert a vámterminálokon történő díjmentes várakozásra az uniós előírások köteleznek, ezt pedig Szerbia feltétlenül tiszteletben fog tartani.

A magyar és a szerb illetékesek közös kezdeményezésére a Bácsalmás-Bajmok határátkelőhelyet nemzetközivé nyilvánítják, tehát nemcsak a magyar és a szerb állampolgárok használhatják, ami a nyári csúcsforgalomban lényegesen tehermentesíthetné a röszkei és a tompai átkelők forgalmát.

Ehhez hasonlóan rövidesen nemzetközi átkelővé nyilvánítják a Tiszasziget és Gyála közötti határállomást is. Igen előrehaladott állapotban van a kezdeményezés egy teljesen új átkelő megnyitására a magyar szerb határon. Ez Ásotthalom és Királyhalom között nyílna meg a magyar és a szerb állampolgárok számára. Elsősorban a Csongrád megyeiek és a bácskaiak élvezhetnék. A magyar és a szerb kezdeményezők valószínűleg uniós támogatást is kérnek az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelő létesítéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×