eur:
389.55
usd:
363.44
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama megismételte hivatali esküjét

Megismételte hivatali esküjét a hivatalába kedden beiktatott Barack Obama amerikai elnök, mert első alkalommal hiba csúszott az eskütételbe. Az Egyesült Államok új elnöke utasította az amerikai katonai vezetőket, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra, ma pedig a tervek szerint aláírja a rendeletet a guantánamói börtöntábor bezárásáról.

A bakik miatt

, óvatosságból megismételte az elnöki esküt Barack Obama szerdán a Fehér Házban; ezúttal is John G. Roberts legfelsőbb bíró előtt, de immár hibátlanul ismételte el a szöveget újságírók jelenlétében.

Az elnök már korábban megkezdte a munkát: utasította az amerikai katonai vezetőket, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra, miután szerdai első teljes munkanapján Joseph Biden alelnökkel, valamint az elődje, a republikánus George Bush kormányában is szolgáló Robert Gates védelmi miniszterrel és Mike Mullen admirálissal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével áttekintette az iraki és az afganisztáni helyzetet.

A fehér házi tanácskozáson jelent volt David Petraeus tábornok, a térségben folytatott amerikai hadműveletekért felelős Középső Parancsnokság vezetője is, Raymond Odierno, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka pedig videokapcsolat segítségével vett részt a beszélgetésben.

A tanácskozás a napirend kialakításának jelképes része volt az elnök első teljes munkanapján, nem az Obama által a csapatkivonásra tett gyakori ígéretek teljesítése. A csapatkivonás ugyanis jóval összetettebb feladat annál, hogy az új elnök egyetlen tollvonással véget vessen az amerikai katonai jelenlétnek az arab országban.

Obama és Biden az elnökválasztási kampányban sokszor bírálta, hogy Bush miként irányította az iraki hadműveleteket. Obama egyik kulcsfontosságú kampányígérete pedig az volt, hogy hivatalba lépése után 16 hónapon belül kivonja az amerikai erőket az arab országból. A kampányban a választókat főként az iraki helyzet foglalkoztatta, bár a gazdasági válság ezt a kampány végén háttérbe szorította.

Obama másik fontos kampányígérete volt a guantánamói börtöntábor bezárása -az erről szóló rendeletet ma tervezi aláírni, értesült az AP. Egy magas rangú elnöki tanácsadó Washingtonban közölte a hírügynökséggel, hogy a börtöntábort egy éven belül számolnák fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×