eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dr. Végzet: Hamarosan véget érhetnek Obama mézeshetei

Az amerikai gazdaság állapota miatt rövidtávon véget érhetnek a mézeshetek a frissen hivatalba lépett Barack Obama számára. A gazdasági visszaesés miatt Obama elsőszámú prioritása az, hogy két héten belül jóváhagyassa a Kongresszussal gazdaság élénkítő csomagját. Nouriel Roubini közgazdász - aki megjósolta a pénzügyi válságot -, azonban azt mondja: a csomag kevés ahhoz, hogy látványos változást hozzon.

Barack Obama már beiktatása előtt értésre adta: adókönnyítésekkel és nagy infrastrukturális beruházásokkal akarja megvédeni a munkahelyeket és újabb állásokat teremteni. Nouriel Roubini, az RGE Monitor nevű elemzőcég alapítója és a mostani válságot megjósló, Dr. Végzet néven is emlegetett közgazdász azonban azt mondja: az Obama-csomag kevés lehet. Ezzel arra is utal, hogy a most még nagy jóindulattal kezelt elnök népszerűsége néhány hónap alatt eshet.

Roubini szerint az adócsökkentés jó ötlet, de a háztartások inkább megtakarításra, mint a gazdaságnak lökést adó fogyasztásra használják majd fel a plusz pénzt. A munkahelyteremtés érdekében a cégeknek juttatott adókedvezmények sem lesznek hatásosak. Az állások eltűnését valamelyest fékezheti, hogy az egyes államok és önkormányzatok többet költenek majd a közszolgáltatások fenntartására.

A 800 milliárd dolláros élénkítő csomaggal beígért nagy infrastrukturális projektek pedig az építőmunkásoknak és az alacsonyan képzett dolgozók egy részének nyújtanak megélhetést, míg a szolgáltató ágazatokban és a gyárakban dolgozóknak nem.

A kutatás-fejlesztésbe, például a zöld technológiák kidolgozásába pumpálandó pénzek is csak középtávon kreálnak több állást - figyelmeztet Roubini. A közgazdász szerint ezért szükség lehet egy második élénkítő csomagra. De ha Obama nem erősíti meg a bankokat és nem rendezi a lakáshitel válságot, akkor a második csomag nem sokat ér majd.

A Wall Street-i index jelentősen esett Obama beiktatását követően azokra a hírekre, hogy a nagy amerikai bankok további jelentős veszteségeket szenvedtek el. Mindez előrevetíti az államosítás lehetőségét, ami a részvényesek számára az osztalék elvesztésével járhatna. Obama valószínűleg újragondolja a bankoknak a rossz hitelek kezelésére juttatott segélyek felhasználását, például úgy, hogy létrehoz egy úgynevezett "rossz bankot" amely felvásárolhatja a "toxikus kintlévőségeknek" is nevezett rizikós hiteleket.

Közben a súlyos pénzügyi helyzet miatt további lakástulajdonosok válnak fizetésképtelenné, illetve szembesülnek azzal, hogy kevesebbet ér a házuk, mint amennyivel tartoznak. Így az Obama-kormányzat feladata lesz, hogy állami pénzekből a lakáshiteleket valamilyen módon átalakítsa kedvezményes hosszú távú kölcsönökké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×