eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rövidítik a műszakot a BMW-nél is

A berlini kormány milliárdos segélycsomagjai ellenére egyre jobban tépázza az ország gazdaságát a pénzügyi válság. Ezúttal a BMW autógyárnál vezetettek be rövidített műszakot, és az eddig nyereséges Metro kereskedelmi hálózatnál is nagyszabású elbocsátásokat terveznek.

A BMW autógyár az elmúlt hónapban 26 százalékkal kevesebb gépkocsit tudott eladni, mint novemberben, és az idei megrendelések is csökkentek, ezért a cég müncheni központjában elhatározták a rövidített munkaidő átmeneti bevezetését.

A fizetéskiesést egyelőre az állami munkaügyi hivatal csaknem teljes egészében pótolja, így a BWM alkalmazottak a rövidebb munkaidő után is megkapják bérük 93 százalékát. Noha az alkalmazottakat nem fenyegeti az elbocsátás veszélye, a beszállító ágazatra annál nagyobb csapást jelent az autógyárak megrendeléseinek elmaradása.

Súlyosabb a helyzet a Metro kereskedelmi hálózatnál, ahol 2012-ig 15 ezer embert akarnak elbocsátani a nagyszabású átalakítási program keretében. Az intézkedés célja a nyereség növelése.

A Metro csoport tavaly 5,9 százalékkal, 68 milliárd euróra növelte forgalmát 2007-hez képest, és a profit emelkedését is a forgalom növekedésével összhangban várják. A cégcsoporthoz a Metro Cash and Carry áruházakon kívül a Real, a Media Markt, a Saturn és a Galeria Kaufhof áruházak tartoznak.

A Metro - a világ öt vezető kiskereskedelmi hálózatának egyikeként - 32 országban 2200 üzletet tart fenn, 300 ezer dolgozóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×