eur:
389.68
usd:
364.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Obama már az első napon nekilát megváltani a világot

Gazdaság, Irak, Közel-Kelet, Guantánamo - a tervek szerint az újonnan beiktatott amerikai elnök már munkába állásának első hetében nekilát megoldani a legégetőbb kérdéseket. Úgy tűnik, mintha Barack Obama egy hét alatt akarná beváltani a hozzá fűzött óriási reményeket.

A hírek szerint Barack Obama néhány tanácsadója és közvetlen munkatársa meg sem várta, amíg a beiktatási ünnepség véget ér, mivel rögtön az elnöki eskü után a Fehér Házba vitték őket, ahol munkához láttak és előkészítették Obama első hetét.

Egy nappal az elnök beiktatása után már komoly munka kezdődik a Fehér Házban. A CNN értesülései szerint Obama összehívja elsőszámú gazdasági tanácsadóit, hogy kidolgozzák a 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag részleteit, és azt a Kongresszus elé tárják.

Sürgető közel-keleti kérdések

Az Egyesült Államok 44. elnökének napirendjén nemcsak a gazdasági válság, hanem az iraki háború is előkelő helyet foglal el. E kérdésben szintén szerdán tesz lépéseket: gazdasági emberei után katonai tanácsadói és a hadsereg vezetői ülnek le asztalához, hogy kidolgozzák a kampányban tett ígéretét, vagyis azt, hogy 16 hónapon belül elkezdődjön az amerikai csapatkivonás.

Elemzők szerint az iraki kérdés gyors napirendre tűzésével azt akarja bizonyítani Obama, hogy nemcsak az égető gazdasági válságra, de a háború befejezésére is kellő figyelmet kíván fordítani.

Sűrű első napok előtt áll Obama, hiszen az előző két kérdés mellett nem kerülheti meg a közel-keleti konfliktust sem. A CNN értesülései szerint ebben a kérdésben is konkrét lépésekre készül, várhatóan ugyanis már a héten kinevez egy magas rangú személyt, aki közel-keleti különmegbízottként kezdené el a diplomáciai munkát.

Néhány elnöki rendelet is várható az első héten - olyanok, amelyekkel egy tollvonással meg lehet változtatni az eddigi amerikai politikát. Ilyen például a guantánamói fogolytábor bezárása és a terroristagyanús személyek kínzásának tilalma, amelyre Obama már korábban ígéretet tett.

Elemezők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy Obama február végén a Kongresszus közös ülésén fontos beszédet tart, amelyben várhatóan lehűti a vele szembeni csodavárást, és elmondja: a pénzügyi és gazdasági válság valószínűleg elhúzódik, még akkor is, ha gazdaságélénkítő terve működni fog, és több millió új munkahelyet sikerül létrehozni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×