eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kinek fog hiányozni George Bush?

Bár George Busht a legnépszerűtlenebb amerikai elnökként emlegetik, akad olyan ország, ahol hiányolni fogják Obama elődjét. Van olyan állam, ahol felállva tapsolják, és olyan, ahol utcát neveztek el róla. Sőt, van, ahol az újszülötteket is George Bush után nevezik el.

Az iraki cipődobálós incidens valószínűleg jól szimbolizálja a világ általános véleményét a volt elnökről, akit az amerikai történelem legrosszabb vezetőjének tartanak. Vannak azonban olyan szegletei a világnak, ahol egészen biztosan hiányolni fogják az Egyesült Államok 43. elnökét.

A tavaly februárban önálló állammá váló Koszovóban például főutcát neveztek el George Bushról, így köszönve meg neki, hogy támogatta az ország függetlenségét. De akad még több olyan hely, ahol hálásak a sokat kritizált volt amerikai elnöknek.

Ahol állva tapsolják

George Bush megingathatatlanul támogatta Izraelt még a december végén elindított gázai offenzíva idején is. Elemzők megjegyzik: az amerikai vezetés mindig is szoros kapcsolatot tartott fenn Izraellel, egyesek azonban úgy vélik: a Bush-adminisztráció alatt ez a kapcsolat még szorosabbra fűződött.

Talán az sem véletlen, hogy Izrael még Obama beiktatása előtt indította el a gázai hadműveleteket. "Izrael valószínűleg az egyetlen olyan hely a Földön, ahol Busht állva tapsolják" - nyilatkozta a BBC-nek az amerikai Hoover Intézet elemzője, aki jelen volt, amikor Bush tavaly májusban látogatást tett Izraelben, a zsidó állam megalapításának 60. évfordulóján.

A szakértő szerint Izrael úgy érezhette: itt van egy elnök, aki végre megérti az ország problémáját, és azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie. Ugyanakkor hozzáteszi: Bush megérette a palesztinok szenvedéseit és igényeit is, és ő volt az első amerikai elnök, aki a palesztin állam megalapítására szólított fel.

Ahol a legnépszerűbb


Afrika az a kontinens, ahol leginkább fogják hiányolni Barack Obama elődjét. A texasi politikus népszerűsége a fekete kontinensen (és még annak muszlimok lakta részein is) 80 százalékos - nagyjából annyi, mint amennyit a szeptember 11-ei terrorcselekmények utáni napokban mértek Amerikában. A háború sújtotta Darfúrban sokan George Bushról nevezték el újszülött gyereküket.

Óriási népszerűségéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy Amerika nem vív háborút a fekete kontinensen, sőt Bush az afrikaiak szemében "békecsináló": szót emelt a darfúri vérengzések ellen, humanitárius segélyakciókat indított a térségbe, és segített megszervezni egy nemzetközi koalíciót, amely békefenntartó csapatokat küldött a harcok megfékezésére.

Támogatta a malária és az AIDS elleni küzdelmet, ráadásul az Afrikának juttatott segély közel megnégyszereződött elnöksége idején: 2001-ben még 1,3 milliárd, 2008-ban már 5 milliárd dollárt kapott a kontinens az Egyesült Államoktól.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×