eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Geithner elnézést kért, amiért nem fizetett adót

Timothy Geithner kijelölt amerikai pénzügyminiszter szerdán a washingtoni szenátusban elnézést kért, amiért évekkel korábban nem fizetett adót. Mint a kongresszus felsőházában tartott meghallgatáson fogalmazott, gondatlanságból nem fizetett be évekkel ezelőtt 34 ezer dollárt a szövetségi kasszába.

Timothy Geithner - aki jelenleg a New York-i szövetségi tartalékbank elnöke, a Clinton-kormány idején vezető pozíciókat töltött be a pénzügyminisztériumban és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) - előző szenátusi meghallgatásakor derült ki, hogy 2001 és 2004 között nem fizetett be 34 ezer dollár adót.

Az Obama-kormány egyik legfontosabb posztjára jelölt pénzügyi szakember azt mondta szerdán a szenátoroknak a pénzügyi bizottságban: nagyon sajnálja, hogy korábbi vétségéből most kérdés lett megerősítése kapcsán.

"Gondatlanság miatt történt a hiba, elkerülhető lett volna, nem volt szándékos, jobban vigyázhattam volna" - mondta, és azt sürgette, hogy a kongresszus cselekedjen gyorsan és erőteljesen a gazdasági válság kezelésére.

Charles Grassley, a bizottság rangidős republikánus tagja veszélyesnek mondta, ha a miniszter megerősítése körüli sietségben a szőnyeg alá söpörnék Geithner adófizetési zűrjeit. A bankelnök ennek ellenére mindkét párt támogatását élvezi, maga Grassley is megjegyezte, talán ő a legjobb, ha nem az egyetlen jelölt arra a feladatra, hogy kivezesse az országot a recesszióból.

A demokrata párti bizottsági elnök, Max Baucus ártatlan hibának nevezte Geithner vétkét, amely szerinte nem akadályozhatja meg, hogy az Obama-kormány első számú gazdasági embere legyen.

A 47 éves szakember néhány nappal azelőtt fizette ki az elmaradt adókat, hogy Obama novemberben bejelentette, őt választja miniszternek. Az adóhátralékra akkor derült fény, amikor Obama csapata átvilágította a jelöltet. Geithner egyebek között nem fizetett ki 15 ezer dollár adót keresete után, amikor 2001 és 2003 között az IMF-nél dolgozott, pedig hátralékáról értesítette őt az adóhatóság. Évekig elmaradt a társadalom-, illetve nyugdíjas egészségbiztosítási adó befizetésével is. Az is kiderült, hogy 2004 és 2005 között egy olyan bevándorolt házvezetőnőt alkalmazott, akinek néhány hónapig nem volt érvényes munkavállalási engedélye. Obama szóvivője szerint Geithner erről sem tudott.

Timothy Geithner szerdán közölte: Barack Obama elnök remélhetően heteken belül a kongresszus elé terjeszti átfogó programját a pénzügyi rendszerek stabilizálására, hogy "a bankok, amelyek létfontosságúak a gazdaságban, biztosítani tudják a felépüléshez szükséges hiteleket".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×