eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az elnök első napja

Gazdaságélénkítés és a háborús ügyek - ez az első teljes munkanapját megkezdett új amerikai elnök számára a két legfontosabb témakör. Barack Obama kormányának azonban egyelőre nincs sem külügy- sem pénzügyminisztere.

Az amerikai elnök első teljes munkanapja előtt hajnali 1-ig bálozott, a reggelt pedig a gazdasági csapatával kezdte, délután a hadi ügyekkel foglalkozik - tudták meg a Fehér Ház közelében forgolódó tudósítók. Kiszivárgott, hogy a magas rangú katonai vezetőket arra kéri: tervezzék meg az amerikai csapatok kivonását Irakból a következő 16 hónap alatt - ahogyan ezt a kampányban is ígérte, és ezt a 16 hónapos menetrendet azóta is reálisnak tartja.

A CNN úgy tudja, hogy erre az alkalomra utazik haza Afganisztánból David Patreaus, az amerikai csapatok iraki és afganisztáni parancsnoka, hogy első kézből tájékoztassa az új elnököt. Obama néhány órával a beiktatása után már utasította a guantanamoi katonai ügyészeket, hogy 120 napra függesszék fel a terrorizmussal gyanúsított rabok elleni eljárásokat.

Eközben a szenátus az Obama-kormányzat hat tagjának kinevezését támogatta, ám nincs közöttük Hillary Clinton külügyminiszter-jelölt, aki férje, Bill Clinton egyik jótékony célú alapítványa illetve az azzal kapcsolatos szenátori kérdések miatt csak szerdán vagy csütörtökön kaphat jóváhagyást.

Obama gazdasági csapata továbbra is elsősorban a 825 milliárd dolláros élénkítő csomagon dolgozik, és Washingtonban úgy tudják, hogy egy olyan kormányzati bank létrehozása is szóba jött, amely felvásárolná a bajba került amerikai bankok rossz kintlévőségeit

Nyílt titok, hogy Obama egy közel-keleti különmegbízott kinevezését is fontolgatja, és George Mitchell nagy nemzetközi gyakorlattal rendelkező egykori szenátort szemelte ki a posztra.

Obamának tehát már van energiaügyi, oktatási, belügyi, belbiztonsági, mezőgazdasági minisztere, de a külügyek mellett a pénzügyi tárca vezetője sem léphet még hivatalba. Tim Geithner korábbi adóelmaradásait magyarázza még a Szenátusnak.

Ami Obamát illeti, nem meglepő, hogy neki minden perce ki lesz számolva. Washingtonban az a hír járja, hogy február közepén a törvényhozás elé küldi a gazdaságélénkítő csomagját, amihez a most még hangosan kételkedő republikánusok támogatását is meg akarja nyerni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×