eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az öregek társadalma

A brit Statisztikai Hivatal szerint 2032-re a brit társadalom egynegyede 65 éven felüliekből fog állni.

Tovább élnek a britek, hála az orvostudomány és a gyógyszerészet fejlődésének, de annak is, hogy egészségesebb életmódot folytatnak, például a dohányzás kezd kimenni a divatból.

Az öregek számának növekedése gondot is okoz. A legidősebbek gondozása költséges. Jelenleg 1 millió háromszáz ezer 85 éven felüli van a szigetországban, huszonnégy év múlva 3 millióan lesznek.

A statisztika azt mutatja, hogy a férfiak kezdik utolérni a nőket a várható legmagasabb átlag életkor terén. Az a brit fiúgyermek, aki 2007-ben született átlagosan 77 évre számíthat. Az, amelyik majd 2032-ben lát napvilágot, átlag 82 évre.

Jelenleg Nagy-Britanniában férfiaknak 65 év, nőknek 60 év a nyugdíjba vonulás ideje. Ha ez így maradna, 2032-re valamivel több, mint két keresőnek kellene fedeznie egy-egy öreg állampolgár nyugdíját. A nyugdíjkorhatár 68 évre való felemelése esetén lehetne a társadalombiztosítási hozzájárulásból és az adóból problémák nélkül eltartani az öregeket.

A kormány ennek a bevezetését tervezi, bár figyelembe veendő, hogy jelentős a bevándorlás, és e réven 2032-re tíz millió keresővel növekedik Nagy-Britannia népessége. Londonban már most külföldről származó anya gyermeke az újszülöttek több mint fele.

A miniszterelnök jövőre készít törvényjavaslatot a teendőkről. Elképzelése szerint azt is vizsgálat tárgyává kell tenni, ki szorul intézményes öregkori gondozásra és ki az akit e nélkül is el lehet látni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×