eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Rendőröknek jók lehetnek az elbocsátott bankárok

A pénzügyi válság nyomán elbocsátott bankárokat toboroz a londoni City rendőrsége. A pénzügyi központ tevékenységét figyelő hatóságok az egykori banki dolgozók alkalmazásával vennék elejét a várható csalásoknak.

A pénzügyi sokkhelyzetben a londoni City, azaz a pénzügyi központ gazdasági bűnözési ügyekkel foglalkozó nyomozószerve arra számít, hogy egyre többen próbálják majd kijátszani a törvényeket. A megoldás: a krízis miatt elbocsátott bankárokat veszik fel, hogy - kis túlzással - rablóból pandúrt csináljanak.

A hatóság vezetője elmondta a Financial Timesnak, hogy a pénzpiaci vihar miatt az állami szféra munkahelyei egyre csábítóbbnak tűnnek a magánszférában eddig mesés karriert befutott bankembereknek, és így jóval könnyebb magasan kvalifikált szakembereket átcsábítaniuk.

Steve Head szerint a krízis nyomán régi bűncselekményekre is fény derül majd, a kétségbeesett igazgatók egy része pedig valószínűleg úgy érzi: nincs más kiút, törvényt kell szegni, ha nem akarja, hogy tönkremenjen cége. A City rendőrsége már most egyre több jelzáloggal, hitelkártyával és belső információval kapcsolatos csalásra bukkan.

A brit kormány szigorúbb pénzügyi ellenőrző intézkedései nyomán a jelenleg 150 fős, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó nyomozószerv további 33 elemzői, "bűnügyi" könyvelői és más állást hoz létre. És éppen az állásukat féltő vagy már kirúgott banki dolgozók azok, akik értékes információval szolgálhatnak a cégek működéséről.

A hatóság munkáját eddig nehezítette, hogy hagyományosan nagy volt a kölcsönös gyanakvás a rendőrség és a City között. A pénzügyi szektorban akkor lehet majd rendet tenni, ha a felek között megerősödik a bizalom és ez nem következhet be egyetlen nap alatt - fejtegette Steve Head. A csalást fontolgató pénzügyi dolgozók pedig jobb, ha óvatosak, hiszen gondolkodásukat ismerő volt kollégáik vezethetik nyomukra a pénzügyi pandúrokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×