eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Amiben Kína beérte az Egyesült Államokat

Kína beérte az Egyesült Államokat mint az üvegházhatású gázok legfőbb kibocsátóját - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

A kínai kormány a héten vallotta be először, hogy a kínai emisszió időközben elérte az amerikai szintet. Kína erős szénfüggősége - energiájának kétharmadát nyeri ebből a nyersanyagból - igencsak megnehezíti az üvegházhatású gázok termelésének mérséklését.

"Adataink szerint Kína jelen kibocsátásai nagyjából ugyanolyan mértékűek, mint az Egyesült Államokéi" - nyilatkozta Hszie Csen-hua, a Reform- és Fejlődési Bizottság igazgatóhelyettese. Az 1,3 milliárd fős népesség mellett azonban a fejenkénti kibocsátás csupán egyötöde az amerikai értékeknek. Ráadásul a kínai emisszió húsz százaléka a fejlett államokba irányuló exportcikkek előállítása során keletkezik.

Egy éghajlatvédelmi "fehér könyv" elképzelése kapcsán Csie azt követelte, hogy a gazdag ipari államok vállaljanak vezető szerepet az éghajlat védelmében folytatott harcban, és a fejlődő országokat pénzzel és technológiák átadásával segítsék. Szerinte a fejlett országoknak bruttó nemzeti termékük legalább 0,7 százalékát erre kellene fordítaniuk.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×