eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"Nyílt titok, hogy élelmiszerekbe keverik a melamint"

A kínai média szerint nyílt titok, hogy rendszeresen adtak melamint a takarmányhoz. A tejtermékbotrányt követően az állami médiumokban megjelent hírek azt jelentik, hogy a kormány gyakorlatilag elismerte: elterjedt az élelmiszerszennyezés az országban.

Az egyik kínai újság szerint nyílt titok az a gyakorlat, hogy a gyártók újracsomagolják a műanyaggyártásban használt melamin maradékát, és azt "fehérjeporként" adják tovább a tápszergyártóknak, akik a takarmányhoz keverik az anyagot, hogy az így fehérjedúsabbnak és táplálóbbnak tűnjön a gazdák számára.

Figyelemreméltó, hogy a nanfangi újságban megjelent hírt a pártvezetés hivatalos szócsövének számító Új Kína hírügynökség is lehozta - annak ellenére, hogy az az ország rosszhírét kelti.

A melaminszennyezés immár a tojásra is kiterjed - az elmúlt hét során négy különböző gyártó termékeiben mutattak ki melamint. Az ezt megelőző tej- és tejtermékmérgezés nyomán négy csecsemő meghalt és több ezren kerültek kórházba.

A melamint a felvizezett tejhez adták hozzá, hogy becsapják a minőségellenőröket. Az ellenőrző tesztek során a laborok aztán a nitrogénszintet mérték, és a melamin nitrogénben gazdag vegyület; kis mennyiségben nem veszélyes, de nagyobb mennyiség elfogyasztása veseproblémákat okoz.

Kínában tilos az élelmiszerekhez melamint keverni, ennek ellenére a hatóságoknak nem sikerült megakadályozniuk a lakosság és a külföldi fogyasztók egészségét veszélyeztető csalást.

A nanfangi újság több forrásból úgy értesült, hogy négy-öt éve tesznek melamint baromfi- és marhatápszerekbe, az AP hírügynökségnek nyilatkozó egyik forrás pedig azt mondta, már nyolc esztendeje is történtek hasonló esetek. A műanyagipari melléktermékkel szennyezett háziállattápoktól az Egyesült Államokban kutyák és macskák pusztultak el.

A tejbotrány komoly anyagi károkat okozott a kínai gyártóknak: az egyik, tavaly még 57 millió dollár nyereséget elért cég az idén már 40 milliós veszteséget produkált, mivel 90 megrendelései 90 százalékkal visszaestek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×