eur:
404.8
usd:
374.27
bux:
74304.07
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

FAZ: A magyarok mindezt egyszer már átélték

A hitelfeltételek olyanok, mint egy harmadik világbeli ország esetében címmel foglalkozik a magyarországi belpolitikai és pénzügyi helyzettel a német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap.

Bevezetőjében a szerző, Reinhard Olt emlékeztetett: nem egészen két héttel ezelőtt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke még arról beszélt, hogy Budapest nem kívánja felhasználni az Európai Központi Bank által felajánlott 5 milliárd eurós hitelkeretet. Magyarországnak most mégis igénybe kell vennie az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 20 milliárd eurós hitelfelajánlását, hogy eleget tehessen fizetési kötelezettségeinek - írta a lap, utalva arra, hogy a magyar kormánynak kötelezettséget kellett vállalnia mind az államháztartás konszolidálására, mind pedig szerkezeti reformok elindítására.

Az újság a továbbiakban arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szocialistái a közelmúltban egy reklámkampány keretében még gyors ütemben növekvő gazdaságot, magasabb jövedelmeket és nyugdíjakat helyeztek kilátásba. Most pedig a kormány tudatta, hogy az országnak recesszióval kell számolnia, a miniszterelnök pedig takarékossági intézkedéseket jelentett be.

Az újságíró emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc egy ízben, a balatonőszödi "hazugságbeszédében" már megnevezte a magyar politika mulasztásait, amelyek hozzájárultak a katasztrofális helyzet kialakulásához. A kormányfő ebben kijelentette, hogy a választási kampány során elhangzott populista ígéretek hazugságok voltak, s az Európai Unióban a legmagasabbnak számító költségvetési deficit miatt szigorú takarékossági intézkedésekre lesz szükség.

A FAZ utal arra, hogy mindezt a magyarok egyszer már átélték. A 90-es évek közepén a költségvetési deficit ugyancsak fenyegető méreteket öltött, s a kormánynak - amelyet akkor is a szocialisták alkottak - meg kellett húznia a vészféket. Az akkori program sikeres volt, a legtöbb magyarnak azonban csökkent a jövedelme. A következmény előbb a jobbulást ígérő konzervatív ellenzék választási győzelme, majd pedig a reformlendület kifulladása volt, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kormány irányította az országot.

Az újság szerint Gyurcsány most reformprogrammal próbálja biztosítani politikai túlélését. Arra törekszik, hogy a költségvetés jóváhagyásához decemberben elnyerje a koalícióból tavasszal kivált liberálisok és esetleg az ellenzéki MDF támogatását.

A lap úgy ítéli meg, hogy nem rosszak a miniszterelnök esélyei arra, hogy tovább kormányozhasson. A pénzügyi válság miatt ugyanis mind a liberálisok, mind az MDF jelezte támogatását. Egyedül Orbán Viktor követeli továbbra is Gyurcsány lemondását - írta a szerző, idézve Kósa Lajos Fidesz-alelnököt, aki a Nemzetközi Valutaalap felajánlásáról kijelentette: ilyen hiteleket eddig csak a harmadik világ országai kaptak.

Orbán Viktor a kisebbségi kormány elleni összefogásra szólított fel, s a lakosságot sújtó takarékossági program helyett egy "nemzeti növekedési programot" javasolt, amelynek középpontjában adócsökkentéseknek kell állniuk. Azt a kérdést azonban, hogy az adócsökkentéseket miként kívánja finanszírozni, Orbán megválaszolatlanul hagyta - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×