eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Cambridge-ben is csalnak a diákok

A nagy presztízsű Cambridge-i Egyetem diákjainak többségéről kiderült, hogy tanulmányaik során többször is csalnak. Az intézmény vezetői különleges, plágiumot felismerő szoftvert terveznek bevezetni.

"Néha, amikor elegem van, csak beírom az esszé címét a Google keresőjébe, kimásolom az írást, és azt egy új Word dokumentumba bemásolom" - vallotta be egy, az Egyesült Királyság második legrégebbi intézményének jogi karán tanuló diák.

A Cambridge-i Egyetem hivatalos lapjában megjelent felmérés szerint nem az idézett diák az egyedüli, aki a nagy presztízsű oktatási intézményben plagizálással oldja meg írásos kötelezettségeit. Az ezer diák megkérdezésével készült kutatásból ugyanis kiderült: az egyetemi hallgatók 49 százaléka úgy adja be esszéit a tanároknak, hogy az eredetileg egy másik szerző műve.

A leginkább érintettek a jogi hallgatók, akik közül 62 százalék plagizálja az esszéket.

Ettől függetlenül a megkérdezett diákok mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy hamisításon kapták, míg 80 százalékuk úgy véli, hogy az egyetem kellőképpen bünteti a csalókat.

Sok diák az intenzív terheléssel magyarázza a szabályszegést, míg többen is azt mondták, hogy nem értik az egyetem plagizálásra vonatkozó értelmezését, és meglepődnek, amikor megtudják, hogy szabályt szegtek.

Az intézmény diákszervezetének egyik tagja szerint az egyetemnek szigorúbban kéne büntetnie a csalást, de a cambridge-i vezetők tagadják, hogy nem veszik komolyan a diákok hamisításait.

"A szándékos plagizálást komoly fegyelmi vétségnek tartjuk, amely a diákok diplomához jutását is veszélyezteti" - olvasható az egyetem közleményében, amelyben azonban hozzáteszik: felülvizsgálják az intézmény fegyelmi szabályozását, és egy különleges, plágiumot felismerő szoftvert adnak a tanároknak, hogy kiszűrjék a hamisítókat.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×