eur:
388.48
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Orosz milliárdostól kértek segítséget a brit konzervatívok?

A brit konzervatívok tagadják, hogy egy orosz milliárdostól kértek pénzt a párt támogatására. Nagy-Britanniában minden esetre botrányt okoz a párt két vezető személyiségének kétes kimenetelű magánlátogatása egy orosz milliárdos jachtján.

A The Times közli Nathaniel Rothschild pénzember levelét, aki azt állítja, hogy amikor a brit konzervatív párt árnyék-pénzügyminisztere, George Osborne és egy másik tory vezető személyiség, Andrew Feldman, a nyár folyamán Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos jachtján vendégeskedett, felvetették: támogassa 50 ezer fonttal a brit ellenzék legnagyobb pártját.

A konzervatív pártszóvivő szerint Nathaniel Rothschild állítása teljességgel légből kapott.

A vonatkozó törvény értelmében külföldi állampolgár nem támogathat brit politikai pártot.

A The Timesban közölt levél szerint Andrew Feldman azt javasolta, hogy Gyeripaszka egy angol cégén át juttassa el a pénzt a konzervatívoknak. De a milliárdos nem hajlott az adakozásra.

A tory szóvivő szerint tény, hogy Rothschild meghívta Osborne-t és Feldmant rövid kirándulásra az orosz üzletember jachtján, de ott adakozásról szó sem volt.

Oleg Gyeripaszka jachtja, úgy látszik, népszerű angol vezető körökben. Nyáron Korfu szigeténél kötött ki, és fedélzetére látogatott Peter Mandelson is, aki akkor még az Európai Unió kereskedelmi biztosa volt, újabban azonban Lord Mandelsonként Londonba visszatérve a kormány gazdasági ügyekkel megbízott minisztere.

Nathaniel Rothschild azt írja levelében, hogy az lenne helyénvaló, ha a politikusok a magánjellegű látogatásaikat nem használnák fel politizálásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×