eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hamarosan a válásra is lesz uniós szabály

Megszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottságnak a különböző állampolgárságú házastársak válására vonatkozó jogszabálytervezetét. Ennek értelmében a felek megállapodhatnak abban, hogy melyik ország jogszabályait kell alkalmazni a házasság esetleges felbontásakor. A törvény életbe lépéséhez teljes konszenzusra van szükség, ami egyelőre nem alakult ki az uniós tagállamok között.

Megszavazta Strasbourgban az Európai Parlament az Európai Bizottságnak azon javaslatát, amely szerint a különböző állampolgárságú házastársak megállapodhatnának abban, hogy mely ország jogszabályait kell alkalmazni a házasság esetleges felbontásakor. A törvény életbe lépéséhez teljes konszenzusra van szükség, ami egyelőre nem alakult ki a tagállamok között.

Évente mintegy 170 ezer vegyes nemzetiségű házasság bomlik fel az Európai Unióban, és sokszor nem egyszerű eldönteni, hogy melyik tagállam jogát kell alkalmazni a válás kimondásakor.

A harmadik országban élő uniós állampolgároknak ezen túl az is nehézséget okoz, hogy válásuk ügyében hatáskörrel rendelkező bíróságot találjanak, illetve hogy saját országukban is elismertessék a házasság felbontását. A helyzet gyakran az, hogy a "jobban értesült házastárs" igyekszik a másikat megelőzve ahhoz a bírósághoz fordulni, amelyik az ő számára vélhetően kedvezőbben dönt majd.

Az Európai Bizottság javaslata nem egységes uniós "válási jogot" hoz létre, hanem a jelenlegi, tagállamonként eltérő szabályokat hozza összhangba egymással. Egyes EU-országok ugyanis jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a házaspárok megválasszák, melyik bíróság döntsön a válásukról, és melyik állam joga alapján. A javaslat ezért lehetőséget nyújt a "nemzetközi házaspároknak", hogy közösen kiválasszák mind az alkalmazandó jogot, mind az eljáró bíróságot.

"A házastársak megállapodhatnak abban, hogy a közöttük felmerülő, házasságfelbontással vagy különválással kapcsolatos eljárásban melyik tagállam bírósága vagy bíróságai rendelkeznek joghatósággal, feltéve, hogy szoros kötelék fűzi őket az említett tagállamhoz" - áll az Európai Parlament által elfogadott javaslatban. A "szoros kötelék" olyan tagállamhoz fűzheti a házastársak valamelyikét, amelynek a területén a szokásos tartózkodási helye van, illetve amely a házastársak legutolsó tartózkodási helye volt, esetleg amelyben a házasságot kötötték, illetve amely államnak valamelyik házasfél az állampolgára.

Az Európai Parlament szerint a javaslatnak tartalmaznia kellene azt is, hogy a bíróság kiválasztása előtt mindkét fél kapjon részletes és alapos tájékoztatást arról, hogyan szabályozzák a válást az egyes tagállamok jogrendszerei.

A jogszabály teljes körű életbe lépéséhez az összes tagállam egyetértésére lenne szükség, ám ez egyelőre több tagállam ellenállása miatt is kétséges. Kilenc tagállam - Magyarország, Ausztria, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovénia - ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy úgynevezett "megerősített együttműködés" keretében egymás között életbe léptetnék a közös szabályozást, akkor is, ha a többi tagállam ezt elvetné.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×