eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Börtönre ítélték a volt miniszterelnököt

Két év börtönre ítélték távollétében a volt thaiföldi miniszterelnököt az összeférhetetlenségi törvények megsértéséért. A milliárdos Thakszin Sinavatrát 2006-ban távolították el egy katonai puccsal, de a populista politikus személye azóta is közvetlenül befolyásolja hazája politikáját. Példa erre az a tiltakozó mozgalom, amely hónapok óta próbálja távozásra kényszeríteni az ország kormányát.

A thaiföldi Legfelsőbb Bíróság kilenc bírájából öt szavazott arra, hogy börtönbüntetésre ítéljék a korrupcióval vádolt milliáros volt miniszterelnököt, Thakszin Sinavatrát. A döntés jól szimbolizálja, hogy a vidéki szegényrétegek között népszerű, a városi elitek számára azonban démoni figura két évvel elmozdítása után is mennyire megosztó személyiség az ország politikájában.

Az üzletember, aki egy ideig a Manchester City futballklub tulajdonosa is volt, nem volt jelen a tárgyaláson, mivel Nagy-Britanniában él, ahol jelentések szerint menedékjogért folyamodott. A thaiföldi ellenzék hónapok óta tartó tüntetéssorozattal próbálja megdönteni a kormányt, amelyet szerinte Thakszin Sinavatra a távolból irányít. A jelenlegi kormányfő a sógora.

A legfelsőbb bíróság azt a vádat látta bizonyítottnak, amely szerint a volt kormányfő részese volt egy földvásárlási ügyletnek, és ennek során felesége a központi bankon keresztül jutott földterülethez.

"Ezzel megsértette a korrupció ellenes törvényeket, amiért két börtönbüntetés jár" - olvasta fel az ítéletet az egyik bíró.

Thakszin Sinavatrát ugyanakkor felmentették két másik vádpontban, amelyekért egyenként 10 év börtönt kaphatott volna.

A volt kormányfő a Reutersnek nyilatkozva arra utalt, hogy volt pozíciója miatt vitték bíróság elé az ügyét, és valójában politikai ügyről van szó, "hiszen közismert, hogy milyen a politika Thaiföldön". Tagadta azt is, hogy menedékjogért folyamodott volna Nagy-Britanniában.

A thaiföldi hatóságok valószínűleg kiadatását fogják kérni. Az egykori miniszterelnök további perekre számíthat, így nem tud hozzáférni kétmilliárd dollárnyi pénzhez, amit zároltak.

A parlamenten kívüli Népi Szövetség a Demokráciáért nevű ellenzéki szervezet közben továbbra is blokád alatt tartja Bangkokban a miniszterelnöki rezidenciát. A tüntetők és a rendőrök eddigi legsúlyosabb összecsapásában a hónap elején két ember meghalt és többszázan megsebesültek. Thaiföldi politikai elemzők szerint a bírósági ítélet nem fogja aláásni a vidéki körzetekben pénzt osztogató Thakszin Sinavatra népszerűségét a falusi lakosok körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×