eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"A cél, hogy mindenki rendelkezzen szélessávú internet-hozzáféréssel"

A francia kormány bemutatta a 2012-ben bevezetendő digitális tervét, amely 154 intézkedést tartalmaz, és arra hivatott, hogy az országot internet-nagyhatalommá tegye.

A nagyszabású dokumentum fontosságát mutatja, hogy azt eredetileg maga Nicolas Sarkozy akarta ismertetni, ám a pénzügyi válság miatt éppen az Egyesült Államokban tartózkodó államfőt végül a digitális ügyekért felelős államtitkár helyettesítette.

Eric Besson - aki az elnök-választási kampány finisében a szocialisták vezérkarából igazolt át látványosan Sarkozy pártjába - elmondta: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy a francia társadalom egésze rendelkezzen szélessávú internet-hozzáféréssel.

Jelenleg 18 millió internet előfizetőt tartanak számon Franciaországban, ami a lakosság 61 százalékát teszi ki, és ezt az arányt néhány éven belül 85 százalékra akarják emelni. Ehhez az állam hamarosan közbeszerzési pályázatot ír ki az ország azon területeinek a lefedésére, ahol még nincs széles sávú internet-hozzáférés, és 2010-re egy általános, havi 35 eurót -- azaz mintegy 9000 forintot - nem meghaladó díjért internet előfizetést ígér minden állampolgárnak.

A mintegy 80 oldalas dokumentumból kiderül: az összes francia iskolát felszerelik informatikai eszközökkel, és már az elemi szinttől elkezdik a gyermekek számítógépes oktatását, emellett a kormány külön figyelmet akar fordítani a fogyatékosok, valamint a 70 éven felüliek számítógépes képzésére is.

Eric Besson arról is beszélt, hogy ösztönözni akarják a digitális tartalmak, alkotások előállítását, a digitális televíziózás és rádiózás fejlődését, a távmunka terjedését, valamint a komoly videojátékok fejlesztését. Ez utóbbiakban azért látnak ígéretes perspektívát, mert úgy vélik: kiválóan lehet használni azokat a szakmai képzési programokban.

Internetes személyi igazolvány mindenkinek

A digitális terv az államigazgatásban is jelentős változásokat fog eredményezni, a kormány célja ugyanis az, hogy a lehető legtöbb ügyet interneten keresztül is el lehessen intézni, és ezt az igazságszolgáltatásra is ki akarják terjeszteni.

Eric Besson szerint mindez nagyon gyorsan fog megtörténni: két francia megyében például már elektronikus levélben is lehet úgynevezett előzetes feljelentést tenni egy ügyben a rendőrségen vagy az ügyészségen, és ha a kísérlet jól sikerül, az államtitkár szerint az eljárást már jövőre kiterjesztik az egész országra.

Ahhoz, hogy mindez jól működjön, az állampolgárokat internetes személyi igazolvánnyal is ellátják, mellyel a különböző hivatalok virtuális fogadóirodájába bejelentkezhetnek, illetve online módon megtekinthetik az őket érdeklő és érintő információkat.

Eric Besson hangsúlyozta: a francia kormány szerint az internet mára "globális eszközzé" vált, ezért egy olyan nemzetközi szervezet létrehozására van szükség, amely annak működését szabályozza. Addig is országos szinten a Fillon-kormány azt tervezi, hogy ezentúl sokkal több eszközt fordít a számítógépes bűnözés visszaszorítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×