eur:
388.24
usd:
361.7
bux:
69079.16
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Száz százalék, hogy Barack Obama fog győzni"

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szerint száz százalék, hogy Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje nyeri meg a novemberi elnökválasztást.

"Száz százalék, hogy Barack Obama fog győzni" - idézte a demokrata párti kaliforniai politikust a The Examiner című washingtoni lap vasárnap. "Õ lesz a következő elnökünk, méghozzá nagy elnök, izgatottan várjuk, hogy vele dolgozzunk" - nyilatkozott a lapnak a házelnök.

Az újság szerint egyre több konzervatív szakértő látja úgy, hogy McCain már nem nyerhet. Köztük van a neves Frank Lutz is, aki szerint Pelosinak igaza van, Obama lesz a következő elnök, McCain "nem képes kommunikálni".

Nem így gondolja viszont Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, aki korábban szintén aspirált a republikánus elnökjelöltségre. Õ továbbra is adományokat gyűjt John McCain szenátornak, aki szerinte jól fog szerepelni a választáson.

A CNN hírtelevízió vasárnap felhívta a figyelmet arra, hogy a McCain-kampány negatív üzenetei több államban célt értek. Képsorokat mutattak olyan gyűlésekről, amelyek fehér részvevői azt kiabálták, hogy Obama szocialista és terroristákkal barátkozik.

Barack Obama szombaton 100 ezer ember előtt beszélt a Missouri állambeli St. Louisban; maga is meglepődött, mekkora tömeg gyűlt össze, hogy láthassa és hallhassa. Kijelentette egyebek között, hogy McCain nem Bush és nem őt hibáztatja Bush politikájáért. De szenátusi voksainak 95 százalékával Busht támogatta, tehát "csak 95 százalékban felelős Bush politikájáért".

Elemzők felhívják a figyelmet: Obama az előválasztások idején is hatalmas tömegeket vonzott és stábja, valamint a közvélemény-kutatások is biztos győzelmét vetítették előre olyan államokban, például New Hampshire-ben, ahol végül vetélytársa, Hillary Clinton nyert.

Egyes felmérések szerint Obama támogatottsága a héten egyszer már több mint 10 százalékkal megelőzte McCain népszerűségét. A Reuters/C-SPAN/Zogby közös, vasárnap közölt kutatása szerint Obama előnye három pont alá olvadt: az állás 47,8-45,1 a javára.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

10 óra 30 perces kezdettel hirdette meg a kormány e heti sajtótájékoztatóját, a Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósít. A bejelentések jó részét délutánra tartogatja a kormány: ma 17.30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök is bejelentést tesz - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Ismertették viszont a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és a kórházak adósságrendezéséről, a műtéti várólisták csökkentéséről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×