eur:
387.28
usd:
357.13
bux:
68051.96
2024. május 23. csütörtök Dezső

Bankválság: lemondott a "Mókus" vezetősége

Politikai nyomásra mondott le Franciaország egyik legnagyobb lakossági bankja, a Caisses d'epargne - Takarékpénztár - három csúcsvezetője, miután kiderült: a pénzintézet 600 millió eurót bukott a tőzsdén.

A hír a lehető legrosszabbkor jött a közbeszédben Mókusként emlegetett bank vezetői számára, a Fillon-kormány ugyanis hetek óta azzal nyugtatja a lakosságot, hogy a bejelentett - és az Inforádió által is ismertetett - mentőintézkedések ellenére a francia pénzintézetekkel nincs különösebb gond.

A kedélyek éppen megnyugodni látszottak, amikor múlt pénteken a Caisses d'épargne bejelentette a 600 millió eurós "tőzsdei incidenst", amely valójában két hete következett be. Az eddigi vizsgálatokból az már kiderült, hogy a veszteséget a bank egyik, tőzsdei ügyletekkel foglalkozó és öt-hat személyből álló csoportja okozta, amely a belső szabályokat felrúgva az engedélyezett mértéken felül vásárolt "túlzottan kockázatos" papírokat.

Bár a bank vezetői hangsúlyozták, hogy a felelősöket már megbüntették, az ügyben maga Nicolas Sarkozy szólalt meg, aki a hét végén éppen a globális pénzügyi válság kapcsán folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államokban. A francia köztársasági elnök a tengerentúlról azt üzente: az igazi felelősök megbüntetését akarja látni. Ezt követően a kormányszóvivő nyilatkozott, "sokkolónak" nevezve a helyzetet, a szocialista párt főtitkára pedig szintén szankciókat sürgetett.

A nyomás fenntartásáról a gazdasági miniszter gondoskodott, és ezzel sikerült elérnie, hogy vasárnap éjszakára lemondott a bank elnöke, a vezérigazgatója és az igazgatótanács pénzügyekért, valamint a kockázatkezelésért felelős tagja.

Pedig a kiszivárgott hírek szerint Charles Milhaud, a bank első embere szívesen maradt volna, és ennek szükségességéről igyekezett meggyőzni a felügyelőbizottság tagjait is, ám a politikai nyomás hatékonyságát mutatja, hogy az elnök művelete végül nem sikerült, sőt, a végkielégítéséről is le kellett mondania.

Christine Lagarde gazdasági miniszter hétfőn elégedetten nyugtázta, hogy a kormány által megfogalmazott, a cégek csúcsvezetőire vonatkozó "felelősségi elv" kitűnően vizsgázott a Caisses d'épargne esetében, miközben biztosította a betéteseket, hogy a 600 millió eurós veszteség semmiképpen sem veszélyezteti megtakarított pénzeiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

Növeli részesedését a Hankook a a Hanon Systemsben

A Hankook & Company vállalatcsoport növeli részesedését a világ második legnagyobb autó hő- és energiaszabályozási technológiákkal foglalkozó cégében, a Hanon Systemsben. Az akvizíció, várhatóan még az idei év végéig befejeződik. A lépéstől a Hankook azt várja, hogy a cégcsoport a 30 legnagyobb koreai vállalat közé kerüljön - derült ki a vállalat közleményéből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×