eur:
388.77
usd:
361.82
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

A bankok után az olimpiát kell megmenteni Londonban

Előbb a bankokat, most pedig az ötkarikás játékokra készülő beruházásokat kell megmentenie a brit kormánynak: elképzelhető, hogy az épülő olimpiai park egy részét államosítani kell, ami 900 millió fontba (307,7 milliárd forint) kerülne az adófizetőknek.

Kevés a magánbefektető, ezért veszélybe került a 2012-es olimpiára készülő londoni beruházások egy része. A brit főváros polgármestere, Boris Johnson, a pénzügyminiszter, Alistair Darling, az olimpiai ügyekért felelős tárcavezető, Tessa Jowell, és Hazel Blears, a kohéziós miniszter még a héten találkozik, hogy egyeztessen a hiányzó pénzről.

A privát szektornak eredetileg az olimpiai falu felépítésének teljes, egymilliárd fontos (342 milliárd forintos), valamint a médiaközpont egy részének 400 milliós (137 milliárdos) költségét kellett volna állnia, erről a kivitelezést végző ingatlanfejlesztő céggel, a Landlease-zel az év végéig kötött volna megállapodást a kormány. Erre most már nincs sok esély, mivel a globális pénzügyi válság hatására a Landlease képtelen magántőkét gyűjteni.

A kormány már kiutalt 550 milliót (188,3 milliárd forint) az olimpiai falu fejlesztésére, ám újabb, legalább 850 milliós (292 milliárdos) kiegészítésre lenne szükség, eddig azonban sem a lakásszövetkezetek, sem a privát szektor nem ajánlott pénzt a beruházásra - marad tehát az állami segítség, vagyis az adófizetők pénze. A beruházás költsége egyébként jelentősen csökkent, amikor az ingatlanpiaci pangás láttán módosították a terveket: eszerint nem négyezer, hanem csak 2800 ház épül az olimpiai faluban.

Több idő kellene

Az olimpiai beruházásokért felelős szervezet, az ODA (Olympic Delivery Authority) vezetője, John Armitt szerint több időre lenne szükség ahhoz, hogy megegyezés szülessen a privát beruházókkal, az érintett minisztereken azonban túl nagy a nyomás: helyre akarják állítani a megingott bizalmaz az olimpiai projekttel kapcsolatban.

Armitt szerint a legrosszabb esetben az adófizetők állják majd a teljes számlát, az ODA pedig a hétvégén bejelentette: szükség lesz a kohéziós tárca anyagi hozzájárulására is (ezt a miniszter, Hazel Blears mindeddig visszautasította).

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×