eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nagy pofont kapott a Polgári Demokratikus Párt a csehországi választáson

Nagy pofont kapott a hét végi csehországi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) - ismerte be vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában Mirek Topolánek pártelnök és kormányfő.

"Remélem, hogy ez a nagy pofon jókor jött, s felébreszti a pártot, nehogy mindez a két év múlva esedékes képviselőházi választáson is megismétlődjék" - fejtette ki Topolánek.

Úgy vélte: hiba volt, hogy a párt a kampányban alábecsülte az ellenzék által felvetett központi témákat, s nem reagált a szociáldemokraták kormányellenes retorikájára. "Bár regionális választásról volt szó, a voksolást végül is az országos témákról szólt" - jegyezte meg a pártelnök. Kérdésre válaszolva megjegyezte: a súlyos vereség ellenére nem látja okát annak, hogy lemondjon, s az ODS decemberi tisztújító kongresszusán újra megpályázza a pártelnöki tisztséget. Pártbéli ellenzéke azonban éles kritikával illette Topoláneket.

A hétvégi regionális önkormányzati választáson az ODS nagyarányú vereséget szenvedett, s mind a 13 régióban az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) győzött. Ez radikális változás a korábbi helyzethez képest, mert eddig az ODS 12 régiót irányított. A részleges szenátusi választás első fordulójában is a szociáldemokraták voltak a legsikeresebbek.

Jirí Paroubek szociáldemokrata pártvezér szerint a lakosság ítéletet mondott a kormány tevékenysége felett, s a kabinetnek mennie kellene, mert elveszítette a támogatást.

"A lakosság egyértelműen elutasította a kormány politikáját, s jelezte, hogy változást akar" - szögezte le a politikus. Paroubek ugyanakkor felszólította a választókat, hogy a részleges szenátusi választás második fordulójában is támogassák a szociáldemokratákat.

"Ha valamiféle csoda folytán az ODS a jövő héten 16 szenátori mandátumhoz jutna, akkor alkotmányos többséget szerezne a felsőházban, s folytatni tudná a társadalomellenes reformokat" - fejtette ki Paroubek.

Jövő héten 26 mandátum sorsa dől el. Az első körben csak egy, a CSSD által támogatott jelölt szerzett szenátori mandátumot. A második fordulóban a CSSD 25, míg az ODS 20 esetben száll ringbe.

Paroubek kijelentette, hogy a CSSD a régiókban a programok egybeesése alapján kíván koalíciókat alakítani. Kizárta, hogy pártja az ODS-el is együttműködne. "Előnyben részesítjük a kereszténydemokratákat, illetve más centrista szubjektumokat, de a kommunistákat sem zárjuk ki" - jegyezte meg a volt kormányfő.

Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke sikernek nevezte, hogy pártja továbbra is a harmadik legtöbb szavazatot kapta a választáson. "Készek vagyunk együttműködni a szociáldemokratákkal és vállalni a felelősséget a régiókért" - jelentette ki Filip.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×